Magyarország egy hajszállal, de vesztett Eximbank-ügyben

Az illetékes testület szerint az állami bank része az államháztartásnak, így tartozása is államadósság.

MN
2017. 08. 10. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes várakozások ellenére az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak adott igazat a magyar Eximbank ügyében a statisztikai elszámolási viták rendezésére szolgáló uniós testület, vagyis az állami pénzintézetet az államháztartási körön belülre kell sorolni – írja a Portfólió.hu. A határozat értelmében az Eximbank úgynevezett foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás, és mint ilyen, az államháztartáson belülre kell sorolni. 

A Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics (CMFB), a statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság, amelyben minden tagállami jegybanknak és statisztikai hivatalnak egy-egy szavazata van, még július 13-án döntött a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetve az Eurostat közti vitában, igencsak szoros eredménnyel: 25-en osztották az Eurostat álláspontját, 24-en értettek egyet a magyar fél véleményével és 6-an tartózkodtak.

A CMFB egy tanácsadó testület, az általa kiadott vélemények nem kötelező érvényűek az érintettek számára. Az Eurostat ugyanakkor ez alapján várhatóan nem változtat a magyar államháztartási adatokra korábban megfogalmazott fenntartásain. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a magyar hatóságok a végeredményt nem alkalmazzák, vagyis a következő adatközléskor sem sorolják át az Eximbankot az államháztartáson belülre. Végső soron az Európai Bíróságon dőlhet el az ügy.

Ha az Eximbankot valóban az államháztartáson belül számolnák el a magyar hatóságok, akkor ennek következtében szintet ugrana az államadósság. Nemzetközi következménye is lehet az ügynek, a hasonló tevékenységet végző bankkal rendelkező országok is hasonló vizsgálódásra számíthatnak és akár sorozatos átsorolásokra, ami az egész Európai Unió és az euróvezet adósságmutatóját ronthatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.