Ősszel indulhat a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése

Harmadik éve várat magára a nagy kínai beruházás, de most azt ígérik, alaposan belehúznak.

MN
2017. 08. 16. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már novemberben indulhat a kínaiak által pénzelt Budapest–Belgrád-vasútvonal újjáépítése – szúrta ki a Hvg.hu a pekingi China Daily cikkét. Illetve akkor csak az első szakasz építése kezdődik meg, és ez várhatóan két, két és fél évig tart majd, de még az idén aláírják a második szakaszról szóló megállapodást – jelentette be Kína belgrádi nagykövete. A teljes program 2,89 milliárd dollárba kerül, amit a kínai export-import bank finanszíroz.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal újjáépítéséről még 2014 végén írt alá megállapodást a szerb, a kínai és a magyar miniszterelnök. A projektet azonban az Európai Bizottság aggályai lassítják, hiszen a projekt szerintük nem felel meg a hatályos uniós közbeszerzési előírásoknak, illetve Brüsszel korrupciót sejt a vasúti beruházás mögött – hiszen a projekt kivitelezését a kormányközi egyezményben közvetlenül ítélték oda a fővállalkozónak, a MÁV Zrt. és kínai parnerei, a China Railway International Corporation Ltd. és a China Railway International Group által létrehozott vegyesvállalatnak.

A kínaiak célja a vasútépítéssel, hogy meggyorsítsák a kínai áruk eljutását a görögországi Pireusz kikötőjéből az EU központi térségeibe. Pireusz kikötőjét a kínaiak akkor szerezték meg, amikor Görögország különösen mélyre süllyedt az adósságválságban. Kína akkori miniszterelnökét állva tapsolta meg az athéni parlament, hiszen olyan időkben ígért pénzügyi támogatást, amikor Görögország nyakig ült a pácban. A kínaiak azóta európai hídfőállássá építették ki Pireusz kikötőjét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.