Rekordforgalom a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren

Volt olyan nap júliusban, amikor közel ötvenezer ember használta a repülőtér kettes terminálját.

Lukács Csaba
2017. 08. 09. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FINA vizes világbajnokság, Forma–1, valamint a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál – ezeknek az eseményeknek és persze a szokásos nyaralási időszaknak köszönhető, hogy minden idők legforgalmasabb hónapját zárta a budapesti repülőtér.

Volt olyan nap a múlt hónapban, amikor közel ötvenezer ember használta indulásra vagy érkezésre a repülőtér kettes terminálját. A gépmozgások számában is átléptek egy álomhatárt: júliusban ugyanis összesen 10 097 fel- és leszállást hajtottak végre a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

Nem csak utasokból van sok, a légi áru mennyisége is dinamikusan növekszik. Júliusban 10 729 tonnányi áru fordult meg Budapesten, ez tizenhat százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A növekedésben jelentős szerepe van a katari tehénszállítmánynak, amelyet mi írtunk meg először: a Bugyi melletti Ráda pusztáról is visznek ugyanis Dohába fejősteheneket, hogy velük enyhítsék a blokád következtében fellépő tejhiányt. A „bocis” teherjáratokat egy óriásgéppel, a Qatar Airways 777F cargo járatával teljesítik, a Boeing már többször fordult meg a repülőtér betonján.

Nem csak a budapesti légikikötő hasít: a térségünkben júniusban Varsóban jegyezték fel a legnagyobb forgalomnövekedést (20 százalék), ettől kevéssel marad el a prágai reptér (18,91 százalék), és csak ezután következik Ferihegy a maga 13,6 százalékával. (Hangsúlyozzuk, hogy ezek nem a legfrissebb, hanem az egy hónappal korábbi adatok.) A bécsi reptér 7,6 százalékos növekedése a fentiek tükrében kifejezetten szerénynek mondható. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.