45 év alatti az átlagos magyar lakásvásárló

Frekventált helyen, de csendes környezetben lévő, két-három szobás társasházi lakást keres a lehető legolcsóbban egy tipikus budapesti vevő.

MTI
2017. 09. 06. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Otthon Centrum adatbázisa szerint a kereslet 30-30 százaléka a két- és háromszobás lakásokra irányul, négyszobás ingatlant a vevők 17 százaléka nézett meg. Meglepően sokan – a keresők 13,5 százaléka – érdeklődik egyben megvásárolható társasházak, villák és kastélyok iránt. Mindössze 9 százalék most az egyszobás lakások iránti kereslet.

Ötmillió forint alatt is van élet a lakáspiacon, de csak helyenként: akik ebben az irányár-kategóriában nézelődnek, jellemzően Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére fókuszálnak. A 100 milliós ingatlanok több mint 80 százaléka Budapesten eladó.

Érdekesség, hogy a lakásvásárlók átlagos életkora negyven fölött van, a budapestieké 44,4 év, Közép-Magyarországon 42,5 év.

Jellemző még a budapesti ingatlanok túlsúlya: az Otthon Centrum adatai szerint az érdeklődők 41 százaléka a fővárosban keresgél lakást – vagy családi házat, sorházat, ikerházat –, a Pest megyei ingatlanokra a potenciális vásárlók 23 százaléka kíváncsi, a harmadik helyre Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye került fel 5 százalékos keresési aránnyal az év első nyolc hónapjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.