Az oroszok számára töltik a hazai gáztárolókat

Mostanra félig teli vannak a kereskedelmi létesítmények, erre évek óta nem volt példa.

Illés József
2017. 09. 02. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csaknem félig fel vannak töltve a hazai kereskedelmi földgáztárolók, amire az évnek ebben a szakában, vagyis szeptember elején utoljára 2011-ben volt példa. Ám a tartalékok gyors ütemű felhalmozását nem a magyar lakosság téli fűtőanyag-ellátása miatti aggodalom vezérli. A valódi ok az, hogy a kormány július elején titokban megállapodást kötött az orosz állami gázmonopóliummal, a Gazprommal az orosz gáz magyarországi bértárolásáról. Erről – a sajtóhírek szerint – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyezett meg július 5-én Moszkvában a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel. A kabinet nem közölte, mekkora mennyiség befogadásáról szól a megállapodás. Úgy értesültünk azonban, hogy 1–1,5 milliárd köbméter gáz saját célú bértárolásáról lehet szó, amelyet a Gazprom majd továbbértékesíthet valamely kelet-közép-európai ügyfelének. A magyar lakosság tehát ebből nem kap, viszont az állam keres a bértároláson, mint ahogy a gázbeszerzésen is, amit a családok fizetnek meg.

Jelenleg az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású, négy állami tulajdonú befogadóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – összesen hozzávetőleg 2,2 milliárd köbméter földgáz van. Tavaly csak október közepén, a fűtési idény kezdetekor érte el a töltöttség a 45 százalékos mértéket, ami kétmilliárd köbméter körüli mennyiséget jelentett. Ráadásul idén rendkívül alacsony szintről kezdődött a feltöltés. A hideg tél miatt ugyanis március közepén már csak 4,7 százalékos volt a befogadók töltöttsége, vagyis szinte üresek voltak a tárolók.

Amint arról már beszámoltunk, az sem mellékes körülmény, hogy az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak a gáztörvény előírja: a fűtési idény kezdetére a tárolókban helyezzék el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát. A háztartásokat – ami 3,4 millió ügyfelet jelent – ma már az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt. szolgálja ki országszerte. Így ennek a vállalatnak a feladata a kötelező tartalékok felhalmozása. A tárolók feltöltése nem kis kiadással járhat, úgy becsülhető, a szükséges mennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelenthetett – vélik hozzáértők. Szerintük azonban a Főgáznak bőven akad pénzügyi forrása a gázbetárolásra. A nonprofit működésűnek beharangozott állami gázvállalat ugyanis mostanság akkora extraprofitra tud szert tenni, amekkoráról a lakossági gázpiacról az elmúlt évek során kiszorított nemzetközi hátterű cégek nem is álmodhattak. A földgáz világpiaci beszerzési ára ugyanis a kőolaj áresését követve az elmúlt években óriásit zuhant. Az orosz gáz ára például – amelyből a hazai szükségletek zömét fedezzük – a korábbi ezer köbméterenkénti 300 dolláros szintről 170 dollár közelébe esett. Eközben azonban a lakosság továbbra is a magas beszerzési árak idején, vagyis 2013-ban meghatározott gázdíjakat fizeti. A 10 milliárdos nagyságrendűre becsült többletnyereség pedig az állami tulajdonú MVM energetikai cégcsoportnál mint nagykereskedőnél és a Főgáznál mint „kiskereskedőnél” csapódik le.

Az ország teljes éves gázfogyasztása 8-10 milliárd köbméter körül alakul, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiséget tesz ki. A hideg téli időszakban ugyanis akár napi 60-80 millió köbméter gáz is elfogyhat az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.