Dízelbotrány: kétmillió motorral csalhatott a Peugeot Citroën

A Le Monde című napilap egy, az ügyészséghez eljuttatott jelentésre hivatkozva állítja ezt.

MTI
2017. 09. 08. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák csalás elleni hivatala azzal vádolja a Peugeot Citroën (PSA) autógyárat, hogy csaknem kétmillió olyan gépjárművet adott el, amelyben a kibocsátási értékek manipulálására lehetőséget adó szoftverrel üzemelő motor van – írta péntek délután megjelent számában a Le Monde című napilap egy, az ügyészséghez eljuttatott jelentésre hivatkozva.

A hivatal szerint a PSA „csaló beruházási gazdasági modellt” indított azzal, hogy olyan szoftvert telepített a motorokba, amelyek csak a próbapadon tartják a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem, ahelyett, hogy „tisztességes módon fejlesztette volna a szabályozásnak megfelelő motort a környezetszennyezés megelőzéséhez hatékonyabb technológiákkal”.

A párizsi tőzsdén a PSA mutatói azonnal csökkenésnek indultak, délig 3,8 pontot veszítettek. A cég szóvivője cáfolt minden „csalásra irányuló stratégiát”, és azt mondta, hogy az autógyár megerősíti technológiai döntéseinek érvényességét. Hozzátette, hogy a csoport „nem látta el csaló szoftverekkel” a járműveit, utalva a Volkswagen két évvel ezelőtti emissziós botrányára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.