Infláció: nagyot ugrott a vaj és a sertéshús ára

A tűzifa is 6,1 százalékkal drágult, a csirkehús viszont jóval olcsóbb volt augusztusban, mint egy éve.

MN
2017. 09. 08. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén augusztusban átlagosan 2,6 százalékkal voltam magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly ilyenkor – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok és az élelmiszerek drágultak.

Az élelmiszerek ára átlagosan 3,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 12,5, a sajt 10,8, a sertéshús 9,9, a párizsi és kolbász 7,0, a kávé 6,2, a cukor és a kenyér 5,3 százalékkal lett drágább. A baromfihús ára viszont 14,5 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 5,8 százalékkal lettek drágábbak. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 3,3, ezen belül az üzemanyagoké 5,8 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások ára 1,8, a háztartási energiáé 0,7 százalékkal emelkedett, ez utóbbin belül a tűzifa 6,1 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruhákért 0,3 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.