Jack Ma: Nem az ipar, az internet teremt új munkahelyeket

Az Alibaba alapítója szerint a technológiai fejlődés nem fenyegetés, de javítani kell az oktatási rendszeren.

MN
2017. 09. 21. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévednek azok, akik fenyegetésként tekintenek a mestersége intelligenciára és a robotizációra – mondta Bloomberg Global Business Forum New York-i rendezvényén Jack Ma kínai üzletember, az Alibaba kereskedelmi platform alapítója és elnöke. Szerinte tévednek azok, akik a technológiai fejlődéssel ijesztgetik az embereket. Nem mondta ki, de többször is utalt Elon Muskra, a Tesla vezérére, aki kifejezetten tart attól, hogy a mesterséges intelligenciákért folyó versengés vezet a harmadik világháborúhoz.

Korábban is aggódtak az emberek az új technológiák miatt – mondta Ma –, de a gőzgép, majd az elektromosság feltalálása is rengeteg új munkahelyet teremtett, a kérdés csak az, elég képzettek vagyunk-e ezekhez az új munkákhoz. Az elmúlt kétszáz évben az ipari termelés hozott létre új munkahelyeket, de ennek vége, a mesterséges intelligencia és a robotizáció miatt többé nem a termelés növelése a munkahelyteremtés motorja, hanem a szolgáltatói szektor, jelentette ki.

„Többé nem beszélhetünk arról, hogy valami Kínában vagy Amerikában készült, mert az interneten fog készülni” – hangsúlyozta Ma. Szerinte ma már a kisvállalkozások is globálissá válnak. Mint mondta, az elmúlt harminc évben a vállalkozások hat százaléka, a nagy cégek voltak a globalizáció nyertesei, de az adatok azt mutatják, hogy a következő negyven évben a cégek többsége, a kisvállalkozások is nyertesek lehetnek.

Ma szerint a mai világban a gyerekeink is változnak, nem informáltak akarnak lenni, hanem részt akarnak venni a dolgokban. „A fiatalok nem a jövő miatt aggódnak – fogalmazott az 53 éves üzletember –, hanem miattunk, az idősebb nemzedék miatt, hogy rossz döntéseket hozunk.” Jack Ma többször is elmondta, hogy különös figyelmet kell fordítanunk az oktatási rendszerre, pontosan a technológiai fejlődés miatt, hogy innovatívvá és kreatívvá neveljük a gyermekeinket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.