Járatlassítás lehet a Ryanairnél

A pilóták tömegesen jelenthetnek beteget, hogy így gyakoroljanak nyomást a légitársaságra.

MTI
2017. 09. 22. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapnak nyilatkozó pilóták tömegesen jelenthetnek beteget, hogy így gyakoroljanak nyomást a légitársaságra. Többségüket ideiglenes munkaszerződéssel, ügynökségen keresztül foglalkoztatja a vállalat, hogy alacsonyan tudja tartani a költségeket. A szabadságolások miatti kényszerű járattörléseket kihasználva szeretnék most a pilóták, hogy újratárgyalják a szerződéseket.

A The Guardian birtokába jutott egy dokumentum, amelyet a Ryanair nyolcvan bázisából harminckettőben aláírtak a pilóták, ebben jobb munkakörülményeket kértek a légitársaságtól, és péntekig vártak választ ezekre a felvetésekre, de a cég nem reagált.

A pilóták mellé állt a Brit Közforgalmú Pilóták Egyesülete (BALPA) is, amely pénteki közleményében azt írta, nem igaz Michael O’Leary vezérigazgató azon állítása, hogy a pilóták tizennyolc órát dolgoznak hetente, ezért emiatt nem lehetnek fáradtak. A BALPA álláspontja szerint a pilóták ennek többszörösét repülik hetente, ennek felső korlátja uniós szabályok szerint heti hatvan óra.

A Ryanair múlt pénteken teljesen váratlanul jelentette be honlapján, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig, ami mintegy 2000 járat kiesését jelenti. A háttérben az áll, hogy az áprilistól márciusig terjedő év szerint engedték a szabadságolást, 2018-tól kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a hajózó személyzetnek – pilóták és légiutas-kísérők – idén december végéig ki kell venniük a szabadságukat. Michael O’Leary csütörtökön a BBC szerint a felső vezetői találkozón elismerte, hogy elszúrták a szabadságok kiadását.

A helyzet megoldására a Ryanair 12 ezer eurós prémiumot ajánlott a pilótáknak, akik ezt visszautasították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.