Matolcsy embereinek ölébe pottyan az átlag magyarnak elérhetetlen álomhitel

Ötször vagy hatszor akkora kamatra kap hitelt egy átlagember, mint a jegybank dolgozói.

MN
2017. 09. 22. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötször vagy hatszor akkora kamatra kap hitelt egy átlagember, mint Matolcsy György emberei – derül ki a Hír TV Célpont című műsorának péntek esti adásából, melyben annak jártak utána, mennyivel kerül többe egy átlagos magyarnak a hitelfelvétel, mint a Magyar Nemzeti Bank dolgozóinak.

A jegybank 3,6 milliárd forint közpénzt adott hitelbe az alkalmazottaknak olyan kamatra, amilyenről a magyarok többsége nem is álmodhat. A szabad felhasználású hitelek az ország bankjában 1,9 százalékos kamatra vehetők fel, szemben a kereskedelmi bankok közel 10 százalékos ajánlataival.

Kihagyhatatlan lehetőség tehát a Magyar Nemzeti Banktól kölcsönt felvenni. Ez a privilégium kizárólag a jegybank dolgozóinak jár, eddig 402-en éltek vele, egyikük Vajda Zita, aki az intézmény elnökének barátnője volt, amikor a MNB-nél kapott 1,1 millió forintos állást. Az álomfizetésből valószínűleg könnyen törleszthette a 32,2 millió forintos hitelének mintegy 280 ezer forintos törlesztőrészletét. A központi banknál ugyanis csak az alapkamatot kell fizetni, ha valaki lakáshitelt vesz fel. A jegybankelnök új felesége az esküvő után azt közölte: visszafizeti a hitelt. Mégis szembetűnő: neki a tíz éves futamidő alatt 32 millió forintra 1,6 millió forint a kamat, egy átlagmagyarnak viszont egy 24 milliós hitelre pont tízszer ennyit, 16 millió forint kamatot kell fizetnie. Igaz, harminckét év alatt.

Kevés olyan versenyszférában dolgozó magyar állampolgár van, aki piaci kamatozással kapna ennyi hitelt. A kereskedelmi bankoknál ugyanis a lakáshitelek mintegy háromszor akkora kamatokkal futnak, ez pedig a teljes futamidő alatt súlyos milliókat jelent.

A Célpont szerette volna megtudni, mit gondol Matolcsy György a közpénzből gazdálkodó intézmény kedvezményes hiteleiről, de a jegybankelnök – szokásához híven – nem reagált a megkeresésre. 

A Hír TV péntek esti Célpont műsora foglalkozik bővebben a témával, 20.30-tól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.