Minden negyedik taxit le kell cserélni

A magyar jogszabály szerint tízévesnél fiatalabb autóval végezhető a személyszállítás.

MN
2017. 09. 20. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban futó tízezer taxi negyedét le kell cserélni, mert a jogszabály szerint szolgáltatásuk csak tízévesnél fiatalabb autóval végezhető – írja szerdai számában a Világgazdaság.

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke a lapnak elmondta, a csere folyamatosan zajlik, és a frissítés inkább a vidéki piacot érinti, mert Budapesten alacsonyabb a taxik átlagkora. A fővárosban mindazonáltal az autók egy részét környezetkímélőbb motorúra kell váltani, mert a budapesti rendelet szigorúbb a jogszabálynál.

Így Budapesten 2018. január elejétől már csak Euro 5-ös vagy annál jobb motorral felszerelt autóval végezhető személyszállító szolgáltatás, miközben a jogszabály Euro 4-es motort ír elő. A szövetség elnöke úgy tudja, hogy az ezzel kapcsolatos autócsere is folyamatos, az utolsó negyedévre körülbelül 700 autó marad hátra.

A taxisoknak – az uniós direktívához alkalmazkodó magyar szabályozás szerint – az év végéig meg kell újítaniuk vezetői engedélyüket és vállalkozói engedélyüket is.

Metál Zoltán szerint mindezek nem okoznak érdemi változást a taxiszolgáltatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.