Ötvenezer külföldi munkást vár Varga Mihály

Főleg ukránok és szerbek és sok kettős magyar állampolgár érkezett a hazai munkaerőhiány enyhítésére.

Molnár Richárd
2017. 09. 09. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnából és Szerbiából érkeztek eddig a legtöbben a súlyosbodó magyarországi munkaerő-hiány megoldására, de a szükségesnél jóval kevesebben – a Hvg.hu szerint egyebek közt erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombat délelőtt Egerben a Közgazdasági Társaság idei vándorgyűlésén. A tárcavezető elmondta, Magyarországon a foglalkoztatottak száma eléri a 4,4 milliót, a munkanélküliek száma pedig a 200 ezret. Ennek ellenére 60 ezer üres álláshely van az országban.

„A munkaerő-piaci lehetőségeket meg kell nyitni, 50 ezres kvótánk van nyitva, ennek egyharmadát veszik igénybe” – közölte Varga. Elmondása szerint Ukrajnából 20 ezren érkeztek, 6 ezren engedéllyel, a többiek kettős állampolgárok. Szerbiából 2 ezren érkeztek engedéllyel, 3 ezren magyar állampolgárként.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a munkaerőt itthon kell tartani, amihez javítani kell az üzleti környezetet. Ezenfelül több nyugdíjas-szövetkezetet kell létesíteni, a nyugdíjasok foglalkoztatását meg kell könnyíteni. A munkaerő mobilitásának elősegítésére 9 milliárd forintot terveznek munkásszállásokra költeni.

Varga Mihály megjegyezte, hogy fontosak a demográfiai folyamatok, bár a döntés lehetőségét senkitől nem lehet átvenni, hogy vállal-e gyermeket, és ha igen, hányat. A miniszter szerint a jelenlegi népességfogyást csak akkor lehet megállítani, ha 10 szülő korú nő nem 15 gyermeket vállal, hanem 21-et. Ennek ösztönzésére a célzott lakástámogatásokon kívül a második gyermek után a diákhitel felét, a harmadik gyermek után az egészet elengedi az állam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.