„Rászálltak” a jegybanki alapítványokra a hatóságok

Rengeteg szabálytalanságot találtak, röpködtek a tízmillió forintot meghaladó bírságok.

Földi Bence
2017. 09. 10. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznál is több vizsgálatot kezdeményezett a Fővárosi Főügyészség és az Állami Számvevőszék a jegybanki alapítványokkal szemben – írja a HVG online változata. A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványait azért vették elő, mert versenyeztetés nélkül kötöttek szerződéseket.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végül több tucat esetben állapított meg jogsértést, azaz a jegybank – amely a tiszta pénzügyek mintájaként kéne szolgáljon – alapítványainak minden tizedik szerződése volt hibás. Olcsón megúszták: az akár többmilliárdos tételekről szóló szerződések hibái miatt összesen 86 millió forintos bírságot kell fizessenek a jegybanki alapítványok.

A több, akár a tízmillió forintot is meghaladó bírság oka a HVG szerint az lehetett, hogy a Fidesz-közeli és/vagy a Matolcsy család érdekeltségébe tartozó cégekkel kötött szerződéseket mintaként használták a jegybanki alapítványok, így ugyanazokat a szabálytalanságokat követte el több alapítvány is.

A Pallas Athéné alapítványok közös kommunikátora a lapnak úgy nyilatkozott, tavaly önként bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, megkezdték a szerződések felülvizsgálatát és megszüntetését. Azóta mindent közbeszerzéses úton bonyolítanak.

A Pallas Athéné Alapítványok a hatályos jogszabályoknak megfelelően működnek, ennek megfelelően beszerzéseiket közbeszerzési eljárás útján bonyolítják le. A Pallas Athéné Alapítványok az Alkotmánybíróság 2016. március 31-i döntését megelőzően az aktuális jogi környezetnek, bírósági ítéleteknek megfelelően, a hatályos jogszabályokat betartva működtek. Az Alkotmánybíróság említett 2016. március 31-i döntése ezt a jogi helyzetet változtatta meg.

Az új jogi környezet következtében 2016. május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlatot, egyben indítványozták az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt. A Pallas Athéné Alapítványok ezzel párhuzamosan önkéntesen bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, illetve haladéktalanul megkezdték a szerződéseik felülvizsgálatát és megszüntetését.

A Közbeszerzési Döntőbizottság csak olyan beszerzéseket vizsgál, amelyeket az alapítványok az önkéntes kérelem előtt kötöttek, mivel ezt követően minden beszerzést, amely a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, közbeszerzés útján bonyolítottak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.