Tesco-sztrájk: Lázár János levelet írt a szakszervezetnek

Leszögezte: eltökélt szándékuk egy kiskereskedelmi intézkedéscsomagot javasolni az Országgyűlésnek.

MN
2017. 09. 05. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János levélben biztosította a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetet arról, hogy a kormány támogatja a dolgozók törekvéseit, és szükségesnek tartja a bérek, illetve a létszám megfelelő rendezését – írja a Magyar Idők.

„A kormány továbbra is elkötelezett a 2010-ben megfogalmazott kereskedelempolitikai akcióterv végrehajtása mellett. Eltökélt szándékunk egy olyan egészségesebb szerkezetű intézkedéscsomagot javasolni az Országgyűlésnek, amely a munkavállalók védelmére és a fogyasztók érdekeire fókuszáló hazai kereskedelmi szektor létrehozása felé hat” – közölte a miniszter a sztrájkkészültséget hirdető Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ).

A Magyar Időknek a sztrájkbizottságokat vezető érdekképviselő eközben leszögezte: továbbra is nyitottak az egyeztetésre a munkáltatóval, de az időhúzás és a félrevezetés nem elfogadható számukra, ezért nincs értelme tovább várniuk az akcióval. A lap szerint a törvényes sztrájk előtt már a naponta szükséges áruszállítás sem fog megvalósulni a lánc egységeibe, vagy akadozó ellátásra kell számítani, a szervezők ugyanis egységes fellépést terveznek valamennyi munkakörben.

Hétfőn mi is beszámoltunk arról, hogy megegyeztek a Tesco-dolgozók sztrájkjának várható időpontjáról a Tescónál működő munkavállalói érdekképviseletek, de a dátumot egyelőre nem árulják el. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke lapunk kérdésére közölte, országos sztrájkra készülnek, és a két szakszervezet sztrájkbizottsága szerdán is folytatja az egyeztetést.

Elmondta, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forintnyi ráfordítást jelentene a cégnek. A szakszervezet célja, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. A szakszervezet szükségesnek tartja azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

Ahogy arról lapunk már beszámolt, ha a brit hátterű üzletláncnak nem sikerül megegyeznie az érdekképviseleti szervezetekkel, akkor kétszáz Tescóban és a központban több ezer munkavállaló szüntetheti be a munkát. Minden valószínűség szerint egy szeptemberi hétvégén várható a sztrájk, az időpontot a szakszervezetek később közlik.

A Tescóval a tárgyalások szeptember 11-én folytatódnak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.