A posta tagadja, hogy felsőbb utasításra nem kézbesít levélküldeményeket

A karácsonyi időszakban nagyobb a munkateher a postai dolgozókon – közölték.

MN
2017. 12. 08. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta határozottan tagadja, hogy felsőbb utasításra nem kézbesít háznál leveleket vagy nemzetközi küldeményeket.

Csütörtökön az RTL Híradójának beszámolója alapján megírtuk, hogy egy dolgozó a műsorban azt mondta, központi utasítás, hogy a túlterheltség miatt nem viszik ki a levélküldeményeket, helyettük csak az előre megírt értesítőket dobja be a postás.

A Magyar Posta pénteki közleményében leszögezte, hogy a munkatársaik a hatályos jogszabályok alapján járnak el. „Az viszont valóban igaz, hogy a karácsonyi időszakban nagyobb a munkateher a postai dolgozókon, ezért is fordulhatott elő, hogy munkatársunk félreérthetően válaszolt a feltett kérdésre. Az is a valóságot tükrözi, hogy a posták és a logisztikai üzemek tele vannak csomagokkal, hiszen a karácsonyi csúcsszezon van, átlagosan 20-30 százalékkal több csomag érkezik a postára, mint tavaly ilyenkor. Ezért, sajnos, előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni egyes postákon, hogy átvegyék ügyfeleink a csomagjaikat” – fogalmaztak. Hozzátették, hogy a megemelkedő csomagforgalomra felkészült a társaság: bővítette a logisztikai kapacitásait, és azokon a településeken, ahol ez szükséges, szombati kézbesítést is elrendelt.

A közleményben kiemelték, hogy a Magyar Posta a nemzetközi közönséges leveleket csak akkor köteles háznál kézbesíteni, ha mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét. A posta a 324×229×24 milliméternél nagyobb közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzheti, a postás ebben az esetben értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át. A jogszabályi rendelkezést az indokolta, hogy a külföldről érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik, amelyet szabály szerint a levélszekrénybe kell bedobni a postásnak. Ugyanakkor ezek az árutartalmú küldemények sok esetben egyszerűen nem férnek bele a levélszekrényekbe, sőt gyakori, hogy a postás táskájában sem férnek el. Amennyiben ezeket a külföldről érkező termékeket csomagként rendeli meg az ügyfél, továbbra is háznál kézbesíti a Magyar Posta, ám ennek díja magasabb.

Kitértek arra is, hogy belföldön a 324×229×24 milliméternél nagyobb „leveleket” csak csomagként adhatják fel az ügyfelek, így házhoz kézbesítésüket más csomagokkal együtt, a szokott módon végzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.