Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Jóval többet vásárolunk bankkártyával

Egyre hangsúlyosabb az érintéses fizetések térnyerése is.

MN
2017. 12. 28. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő negyedével nőtt 2017 első három negyedévében a kártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke az egy évvel korábbihoz képest. A látványos bővülésben szerepe lehet a kereskedői elfogadói hálózat növekedésének és az érintéses tranzakciók terjedésének is – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2017. harmadik negyedévében – a belföldi elfogadói hálózatban hazai kibocsátású kártyákkal lebonyolított – 1132 milliárd forint összértékű, 162 millió vásárlási tranzakció értékben és darabszámban egyaránt 26 százalékot meghaladó emelkedést jelentett az előző év harmadik negyedévéhez képest. Összhangban a korábbi időszakokkal, az érintéses fizetések térnyerése is egyre hangsúlyosabb: az összes vásárlási tranzakció több mint 69 százalékát tették ki, a fizetési műveletek értékét tekintve az összforgalom 56 százalékát bonyolították le ilyen módon. Az érintéses fizetések átlagértéke egyébként továbbra is alacsonyabb a hagyományos tranzakciókénál (5551, illetve 9639 forint), vagyis a kisebb értékű kártyás tranzakcióknál nagyobb arányban fordul elő az új technológia használata.

Folytatódott az internetes vásárlási forgalom bővülése is: mind darabszámban, mind értékben 37 százalékos volt az emelkedés ezen a téren, azonban a teljes vásárlási forgalomnak változatlanul csak a kis része bonyolódik le ilyen módon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.