Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Több mint 900 milliárddal romlott az állam finanszírozási képessége

Egy éve még pozitív volt a mérleg, ma 857 milliárdos finanszírozási mínuszról beszél a jegybank.

MN
2017. 12. 29. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a harmadik negyedévvel záruló egy évben a GDP mínusz 2,3 százalékát, mínusz 857 milliárd forintot tett ki a korábbi azonos időszak plusz 56 milliárd forintjával szemben – tette közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi számlák adatait. 

A nettó finanszírozási képesség a felvett hitelek és a befektetések (betétek, kötvények, részvények) különbségét, voltaképpen a vizsgált szervezet pénzügyi helyzetét jelenti az MNB statisztikáiban. Ebben az esetben egy év alatt 913 milliárdos visszaesésről beszélhetünk a finanszírozás terén.

A harmadik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP mínusz 2,6 százalékát, mínusz 252 milliárd forintot tett ki – írja az MTI.

A jegybank szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2017 harmadik negyedévének végén a GDP 72,4 százaléka, 26 956 milliárd forint volt.

Az államháztartás nettó tartozása a GDP 62,7 százalékát, 23 317 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedév végén, a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye pedig 405 milliárd forint volt.

A kötelezettségek terén – az előző negyedévekhez hasonlóan – számottevően növekedett a hosszú lejáratú értékpapír-állomány, a fő hitelezők ebben a negyedévben elsősorban a háztartások és a hitelintézetek voltak.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 114 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. A szektor pénzügyi eszközei közül jelentős mértékben nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 4,6 százaléka volt a szeptember végéig terjedő egyéves időszakban.

A háztartások pénzügyi eszközei közül a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a hosszú lejáratú állampapírok növekedtek, és jelentős volt a készpénz, valamint a részvények és a részesedések növekedése is. Kisebb mértékben növekedtek a betétek és a nyugdíjpénztári tartalékok.

A harmadik negyedévben a háztartások kötelezettségeit tekintve jelentősen bővült az ingatlanhitelek és kisebb mértékben a fogyasztási hitelek állománya, míg az egyéb tartozások számottevően csökkentek.

Az MNB közölte: a nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 0,6 százalékát, a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 2,7 százalékát érte el a 2017 harmadik negyedévével záruló egy évben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.