Több mint tízezer vendégmunkás érkezett Magyarországra az idén

Alaposan megugrott a kiadott engedélyek száma, de az ukránoknak és a szerbeknek már nem is kell engedély.

MN
2017. 12. 11. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány folyamatosan a bevándorlás ellen hadakozik, a munkaerőhiány miatt a valóságban folyamatosan érkeznek az EU-n kívüli külföldiek: a Világgazdaság érdeklődésére legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt közölte: idén szeptemberig 10 760 munkavállalási engedélyt adtak ki úgynevezett harmadik országbeli polgároknak, míg tavaly egész évben csak 6303-at.

Ez az adat annyiban csalóka, hogy júliustól a szerb vagy ukrán állampolgárok külön engedély nélkül is dolgozhatnak a hiányszakmákban Magyarországon, ami újabb hétezer munkavállalót jelent. A legtöbben egyébként épp az ukránok dolgoznak, de növekszik a kínaiak és az indiaiak száma is. A külföldi munkások egyharmada diplomás, 33 százaléka viszont csak alapfokú iskolát végzett.

A külföldi munkavállalókra vonatkozó kvótát egyébként messze nem töltötték ki, hiszen idén akár 59 ezer ember is kaphatott volna munkavállalási engedélyt. A szabad mozgás jogával rendelkező, vagyis EU-s munkavállalók száma a bejelentések alapján 10 500, a legtöbben román állampolgárok. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.