Úgy fújják befektetők a bitcoinlufit, mintha nem lenne holnap

Amint megkezdődött a határidős kereskedés a határidős tőzsdéken, máris 20 százalékot ugrott az árfolyam.

MTI
2017. 12. 11. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 20 százalékkal drágult a bitcoin kriptovaluta – virtuális, csak elektronikus adatként létező pénz – az egyik nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoport által elsőként elindított határidős ügyletekben vasárnap. A chicagói opciós tőzsdét (CBOE) üzemeltető CBOE Global Markets weboldala túlterhelés miatt majdnem összeomlott a kereskedés elején, közép-európai idő szerint vasárnap éjfélkor.

Az egy hónapos bitcoin futures jegyzése 15 460 dolláron nyitott, egy rövid időre csökkent, majd 18 700 dollárra emelkedett a CBOE Futures Exchange (CFE) felületén. Közép-európai idő szerint hajnali fél négykor 17 940 dolláron, 16 százalékos pluszban állt a jegyzés, az ügyletek száma pedig 2211-re rúgott. A végső elszámolási árat a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felület adja majd a lejárat napján, közép-európai idő szerint 22 órakor.

A Gemini kereskedési felületén hétfő reggel fél nyolckor 9,86 százalékos nyereségben, 16 773 dolláron jegyezték a bitcoint, négy órával korábban pedig 16 464 dolláron állt az árfolyam. A luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedési platformon fél négykor 15 587 dolláron, reggel fél nyolckor pedig 16 107 dolláron, 9,44 százalékos pluszban állt a jegyzés.

A származtatott tőzsdei termékek kereskedését felügyelő amerikai hatóságok december 1-jén adtak engedélyt két nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoportnak a bitcoin határidős ügyletek bevezetésére. Elsőként a CBOE Global Markets vezette be – vasárnap – a bitcoin határidős ügyleteket, a származtatott tőzsdei termékek, a derivatívák legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange (CME Group) december 17-én követi példáját.

Az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, a Nasdaq a tervek szerint a jövő év elején indítja be a bitcoin határidős ügyleteket. A bitcoin futures ügyletek bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák.

Amerikai nagybankok és brókercégek vegyesen fogadták a bitcoin határidős tőzsdei ügyletek bevezetését. Több nagy befektetési bank, köztük a Citigroup és a JPMorgan Chase, valamint olyan brókercégek, mint a Charles Schwab és TD Ameritrade egyelőre kivár, nem vesz részt a kereskedésben.

A bitcoin árfolyama az idén rohamosan emelkedett, de rendkívül nagy kilengések jellemzik a kereskedést. Piaci szereplők szerint a határidős tőzsdei ügyletek bevezetése nem feltétlenül csökkenti a digitális deviza árfolyamának drasztikus változásait.

A világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.