Zánkai üdültetés: zsíros megbízás az MNB-vel is üzletelő körnek

Csaknem hárommilliárd forintért szállhat be a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújításába a cég.

Facsinay Kinga
2017. 12. 28. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hárommilliárd forint értékben a jegybanki megbízásoknál már ismerős cég, a DVM Design Kft. nyerte el a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor megvalósításához szükséges generáltervezői, komplex beruházáslebonyolítói és tanácsadói feladatok ellátására kiírt pályázatot – derül ki a közbeszerzési adatbázisban található szerződésből.

A zánkai tábor esetében áfával együtt 1,7 milliárd forintra rúg a megbízási díj, a fonyódligeti Erzsébet-táborral kapcsolatos munkálatokat pedig 1,012 milliárdért végezheti el a DVM Design. Ebbe beletartozik egyebek között a bontási tervek, az építési engedélyezési tervdokumentáció, a tendertervek, a kiviteli tervdokumentáció, illetve a tervezői művezetés díja. A beruházás lebonyolítására a szerződés hatálybalépésétől kezdve előreláthatólag harminchat hónapot tart szükségesnek a pályáztató, a gyerekek szociális táboroztatásáért felelős Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.

A DVM Design egyébként Kovács Attila és Czár Balázs kettősének – mindketten építészmérnökök, ingatlanfejlesztők, cégmenedzserek – egyik érdekeltsége, illetve

ahhoz a DVM Grouphoz tartozik, amely több üzletet kötött a Magyar Nemzeti Bankkal.

A DVM Design korábban két olyan kisebb közbeszerzést is megnyert, amelyet az MNB egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) írt ki. De nem ez volt az igazán zsíros falat a társaság számára, hanem az, amikor néhány évvel ezelőtt a szintén a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Eiffel Palace Kft.-től vásárolta meg nettó 14 milliárd forintért az Eiffel Palace irodaházat az MNB. Az ügylettel akkoriban még a jegybank felügyelőbizottsága is foglalkozott, mivel a fejlesztésen és értékesítésen közel 3 milliárd forint profitot bezsebelő Eiffel Palace Kft. ciprusi tulajdonban volt. Amint a Hvg.hu megírta,

a ciprusi Qualmiston Ltd. mögött a máltai MV Development Ltd. állt, amelynek 75 százalékban Kovács, 25 százalékban Czár volt a tulajdonosa.

Az MV Development neve egyébként a DVM Design tulajdonosai között is felbukkan.

A DVM Group neve nemcsak a jegybanki megbízások elnyerése, hanem a gyermeküdültetés kapcsán is felmerült már korábban. Lapunk is beszámolt arról, hogy a fonyódi tábor kerítését a DVM Construction Kft. újította fel 110 millió forintért, Zánkán ugyanez a cég foglalkoztatóteret épített 24 millióért, a DVM Design 9,8 millió forintot kapott az ingatlan koncepciótervének kidolgozására. 

A most elnyert megbízások már sokkal nagyobb falatnak számítanak. Lesz még itt bőven pályázati pénz egyébként, mivel

a büdzsé csillagászati összeget, 26 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít az 1970-es években épült zánkai és fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítására.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára még november végén beszélt arról, hogy a 2020-ra a fonyódligeti Erzsébet-tábor teljesen megújul, új épületeket is húznak majd fel. Zánkán pedig minden meglévő lakóépület megújul, új közösségi terek jönnek létre, valamint fejlesztik a sportcsarnokot, a színháztermet, az éttermet és a konyhát, bővülnek a vízi sportolási lehetőségek. A munkálatok a jövő év őszén kezdődnek, és úgy zajlanak majd, hogy zavartalanul táborozhassanak a gyermekek – tette hozzá. Az átalakítás révén a kapacitásuk a korábbi kétszeresére nő, így 2020-ban már összesen 60 ezer gyermek töltheti a szabadidejét a két létesítményben.

A zánkai gyermektábor Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja, 3200 fős szálláskapacitással, 210 hektáros parkosított környezettel, hosszú, egybefüggő balatoni partszakasszal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.