Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az Eximbank csatázott, de vesztett az Eurostattal szemben

Az LMP szerint a bank olyan tevékenységet folytat, amely semmilyen szinten nem szolgálja a külgazdasági érdekeket.

MTI
2018. 01. 07. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP szerint az Eximbank csatát vesztett az az uniós statisztikai hivatallal, az Eurostattal szemben, hiszen kiderült, hogy a pénzintézet adósságát hozzá kell számolni a magyar államadóssághoz.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az államadósság csökkentésére irányuló harcot a Fidesz-kormány elvesztette, mert az orosz devizahitel a paksi bővítéshez és az Eximbank adóssága is rontja a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított magyar államadósság-rátát, amely ezzel a két tétellel eléri a 2009-es szintet.

A politikus hozzátette, az LMP szerint az Eximbank olyan tevékenységet folytat, amely semmilyen szinten nem szolgálja a külgazdasági érdekeket. A bank olyan kötött hitelprogramokat hajt végre, amelyek megtérülései és az eredményei nem láthatók – tette hozzá.

Ungár Péter szerint felháborító, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági érdekre hivatkozva adatot sem szolgáltat az Eximbank Mongóliába vagy a Fülöp-szigetekre kihelyezett hiteleiről, holott a pénzintézet közpénzt kezel.

Az LMP álláspontja az, hogy az Eximbankra a jelenlegi formában nincs szükség, hiszen egyetlen olyan programot sem tudnak felmutatni az elmúlt évekből, amely segítette volna a magyar gazdaságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.