Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Francia cég vette meg az ajkai erőművet

Az üzletet a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyta

MN
2018. 01. 03. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia tulajdonban lévő Veolia Energia Magyarország Zrt. vásárolta meg az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. többségi, 98 százalékos tulajdonrészét. A társaság közleményben tájékoztaottarról, hogy a megállapodást még nyáron kötötték, de szükség volt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyására is.

Miután ezeket megkapták, az ügylet tavaly december 28-án zárult az átadás-átvétellel. A tranzakció összege üzleti titok.

Az ajkai erőműben megújuló és fosszilis tüzelőanyag felhasználásával termelnek villamos energiát, lakossági távhőt és ipari felhasználásra szolgáló gőzt. Az erőmű villamos teljesítménye 131,6 MW, a névleges hőteljesítmény 360 MW. Az erőmű 285 embernek biztosít munkát, így Ajka egyik legnagyobb foglalkoztatója. A társaság számít minden dolgozójának munkájára, vagyis nem lesz létszámleépítés.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyar energetikai szektorban –áll a közleményben. Ebbe a stratégiába illeszkedik az ajkai erőművet működtető társaság megvásárlása is. A cég legfontosabb céljának az erőmű ellátásbiztonságának erősítését, a létesítmény környezeti teljesítményének javítását, továbbá a fejlesztések megvalósítását nevezte.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.