Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Havi 400 ezer forintot kereshetnek a BKV-buszsofőrök

Rábólintottak a szakszervezetek a közlekedési vállalat 12 százalékos béremelési ajánlatára.

MN
2018. 01. 04. 7:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlekedési vállalat 2018-ra 12 százalékos béremelést ajánlott, ezt két munkavállalói szervezet elfogadta, és a harmadik is kész aláírni, így kafetériával együtt akár 400 ezer forintra növekedhet a villamos- és a buszvezetők fizetése a fővárosban – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A BKV bérjavaslatát a kollektív szerződés megkötésére jogosult három szakszervezet közül kettő, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetek Szövetsége (VTDSZSZ) már elfogadta, a harmadik, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is kész a bérmegállapodás aláírására – írja a lap Nemes Gábor elnökre hivatkozva. Az EKSZ korábban ragaszkodott a 15 százalékos emeléshez. Az érdekvédelmi szervezet az aláírás feltételéül szabta egyebek mellett, hogy az év végén fizessék ki egyfajta prémiumként a bérmegtakarítást.

Az elnök szerint óriási a fluktuáció a BKV-nál, 250 buszvezető és 50-80 villamosvezető hiányzik, ezért sok a túlóra. Egy buszvezető, metró- vagy villamosvezető átlagosan bruttó 350 ezer forintot keresett 2017-ben túlóra nélkül. Kezdő buszvezetőt most 305 ezer forintért vesz fel a cég.

A bérmegállapodás után 2018-ra átlagosan 400 ezer forintra növekedne a gépjárművezetők bére a kafetériával együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.