Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Jövőre jön az új ötszázas

Az új bankjegy bemutatása és forgalomba állítása között féléves átfutásra van szükség.

MN
2018. 01. 26. 9:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új ezressel már márciustól fizethetünk, míg a legkisebb értékű papírpénzt, az ötszázast jövőre cserélhetjük majd újakra, a jegybank szerint 2019 első negyedévében. Az MNB közölte, hogy az újabb papírpénzek bemutatása és tényleges forgalomba kerülése között féléves átfutás van, hiszen az automaták, pénzfeldolgozók beállítására és feltöltésére ennyi idő szükséges.

A lecserélt bankjegyek bevonásával azonban sietni kell – írja a Napi.hu –, mivel a két azonos címletű bankjegy egyidejű használata kedvezőtlen a pénzkezelő gépek és automaták használatára nézve. A csere gyorsan sikerült a kétezresek és ötezresek esetében is, mivel az új bankjegyek 2017 márciusában kerültek forgalomba, a régiekkel pedig július végéig tudtunk csak fizetni.

A régi bankjegyeket a postákon és bankfiókokban a bevonás után még három évig beváltják, az MNB pedig 20 évig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.