Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Matolcsy: Tartozik is meg nem is az állam a magán-nyugdíjpénztárosoknak

Tóth Bertalan arról érdeklődött, tartozik-e az állam 2826,1 milliárd forinttal a korábbi tagoknak.

MN
2018. 01. 04. 9:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kilépés során az államháztartás részére átadott eszközöket előlegként kell elszámolni” – ezt válaszolta Matolcsy György a szocialista Tóth Bertalan írásbeli kérdésére, aki arról érdeklődött az MNB-elnöknél, hogy tartozik-e az állam 2826,1 milliárd forinttal a korábbi magánnyugdíjpénztári tagoknak – írja a Hír TV.

Az MSZP frakcióvezetője rámutatott: a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti azt a kötelezettséget, amely az államot terheli a korábbi pénztári tagokkal szemben. Hozzátette, ez az állapot tavaly szeptember 30-án is fennállt.

Mivel az összeget a jegybank a kötelezettségek soron tartja nyilván, „adódik a kérdés, hogy a tartozásával az állam mikor, milyen formában kíván a tagokkal elszámolni” – fogalmazott Tóth Bertalan, s azt is firtatta, szám szerint hány embernek tartozik az állam.

A központi bank elnöke válaszában azt írta: a már említett, előlegként elszámolt összeg valóban megjelenik az intézmény statisztikáiban tartozásként, a háztartások követeléseként, ám ennek tartalmi, jogi, számviteli és költségvetési szempontból sincs jelentősége, mert a kilépett magánnyugdíjpénztári tagokra ugyanazok a társadalombiztosítási nyugdíjszabályok vonatkoznak, mint azokra, akik sosem voltak pénztári tagok.

„Az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik. A tétel technikai jellegéből adódóan a statisztikában megjelenő összeg nem kapcsolódik konkrét személyekhez, csak az érintett szektorok statisztikai mutatóira van hatással” – ismertette Matolcsy. Azt is megírta, hogy az MNB mindig az EU-s jogszabályokat követve állítja össze Magyarország pénzügyszámla-statisztikáját. A magán-nyugdíjpénztárasok kiléptetésekor is az uniós rendeletet követték, ez mondja ki, hogy előlegként kell elszámolni az eszközöket – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.