Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nagy a baj Csanádpalotán: még az áramot is kikapcsolhatják

Fizetésképtelenség fenyegeti az önkormányzatot.

MN
2018. 01. 04. 9:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetésképtelenség fenyegeti a csanádpalotai önkormányzatot; a polgármester adósságrendezési eljárás megindítását kezdeményezte, mivel az önkormányzatnak kilencven napon túli lejárt határidejű tartozása is volt már, de a képviselő-testület tagjainak többsége nem támogatta a javaslatot.

Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester, akit tavaly júniusban függetlenként választottak a 2800 lakosú, Csongrád megyei kisváros vezetőjévé, az MTI-nek elmondta, több évre visszanyúló folyamat, pénzügyi szabálytalanságok sorozata vezetett a jelenlegi helyzethez.

Az önkormányzat a tavalyi évet már 30 millió forintos szállítói tartozással kezdte, majd májusban – miután nem tudott eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségének – a kincstár felfüggesztette a település normatív finanszírozását. Így külső cég segítségét kellett kérni, illetve könyvvizsgálót bíztak meg – tudatta a polgármester.

A képviselő-testület 36 millió forintos hiánnyal fogadta el az önkormányzat tavalyi, 673 millió forintos főösszegű költségvetését – közölte Nyergesné Kovács Erzsébet.

A polgármester azt követően kezdeményezte az adósságrendezési eljárás elindítását, hogy a település az igényelt rendkívüli önkormányzati támogatás töredékét kapta csak meg. Elmondta, az áramszolgáltató már kikapcsolási értesítőt küldött, és a városnak jelentős étkezéstérítésidíj-tartozása is volt.

Az adósságrendezési eljárás keretében kirendelt pénzügyi gondnok felügyelné az önkormányzat gazdálkodását. A képviselők többsége azonban nem támogatta ezt, ehelyett arra tettek javaslatot, hogy a kisváros külterületi szántók értékesítésével rendezze a pénzügyi helyzetét. A pénzügyi bizottság határozati javaslatát elfogadva arról született döntés, hogy fizessék ki a kilencven napon túli 6,7 millió forintos lejárt tartozást, majd január 15-éig készüljön likviditási terv, a hónap végéig pedig nagyon szigorú költségvetés – tette hozzá Nyergesné Kovács Erzsébet.

A polgármester hangsúlyozta, ha a képviselők nem hozzák meg a helyzet rendezéséhez szükséges, sokszor kellemetlen döntéseket, egyebek között az önként vállalt feladatok elhagyásáról vagy minimálisra csökkentéséről, akkor a lejárt adósság gyorsan újratermelődhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.