Bejött a matek: kisebb áfával több halat veszünk

A becsült 10 helyett több üzletben 40 százalékkal nőtt a halvásárlás, miután csökkentették az áfát – írja a Magyar Hírlap.

MTI
2018. 02. 02. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január elsején bevezetett haláfamérséklés következményeként az ágazatban az előző év végén még tízszázalékos fogyasztásnövekedést jósoltak, ám voltak olyan üzletek, amelyek húsz–negyven százalékos emelkedést tapasztaltak – írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

A lapban megszólalt Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője, s elmondta: a teljes éves halmennyiség harmadának felvásárlása mindig az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik. Decemberben még azt jelezte, hogy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfa 27-ről 5 százalékra mérséklésének hatására, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Akkor úgy vélte, a belföldi halfogyasztás várhatóan 10 százalék körül nő az idén.

Mivel a haltermelők nem emelték az átadási árakat, így az áruházláncok – ígéretük szerint – a teljes árelőnyt átadták a fogyasztóknak, ami 17 százalékos általános áresést hozott, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elment.

A Magyar Hírlapnak Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója elmondta: ahol kínálat van friss halból, ott átlagosan 20-30 százalékkal, de egyes boltjaikban 40 százalékkal is nagyobb az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az áfakulcs mérséklésével a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez most 1900-2000, a lazacfiléhez – amely 2017-ben még 7000 forint volt – az idén 5800 forintért lehet hozzájutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.