Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Vigyázzunk a húsvéti kölcsönökkel!

Sokan ajándékoznak is ilyenkor, így e téren is körültekintően kell eljárni.

B. Molnár László
2018. 03. 31. 15:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepek közeledtével nagy akciókkal várják a boltok és az áruházláncok a fogyasztókat, akik az ígéretek alapján akár jelentős összeget is spórolhatnak. A húsvét még így is alaposan megdobja az élelmiszer-kiadásokat – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Csokira 33, sonkára 20 százalékkal több megy el áprilisban az ünnepek miatt, szeszes italokra azonban csak négy százalékkal költenek többet a magyarok. Persze ilyenkor sem árt óvatosnak lenni, főleg ha valaki az utolsó pillanatban, a mai napon próbálja rohamtempóban intézni a bevásárlásait vagy a húsvéti programokat. Sokan ajándékoznak is ilyenkor, így e téren is körültekintően kell eljárni. A hagyományos bolti vásárlásnál például nem szabad elfelejteni: amennyiben a megajándékozottnak nem tetszik az ajándék, ami egyébként nem hibás, a kereskedőnek nem kötelessége kicserélni, kivéve akkor, ha előre szóban megígéri, vagy írásban önként kötelezettséget vállalt. – Fontos azt is tisztázni, amennyiben nem áll fent önkéntes garanciavállalás, csak akkor lehet visszavinni az ajándékot, ha az tényleg hibás. Nem számít például hibának, ha a megajándékozott mérete nagyobb vagy kisebb, mint amilyet választottunk, vagy éppen a kapott ajándék színe nem tetszik – tudtuk meg Baranovszky Györgytől, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnökétől. Ha internetről szerezte be az ajándékot a fogyasztó, akkor – a bolti vásárlással szemben – még az átvételtől számított tizennégy napon belül meggondolhatja magát, és visszaküldheti a terméket a saját költségén.

Különösen akkor kell vigyázni, ha valaki netán gyorskölcsön felvétele mellett dönt egy hosszú hétvége vagy éppen az ajándékozás anyagi fedezetének megoldása érdekében. Érdemes egymással összehasonlítani a pénzügyi szolgáltatók ajánlatait, amelyeknél elsősorban a teljes hiteldíjmutatót (thm) kell nézni, amely megmutatja a hitel teljes díját és mindazon költségeket, amelyeket még fizetni kell a tőke, azaz a felvett kölcsön összegén kívül. Jobb olyan pénzügyi terméket választani, amelyhez biztosítás is jár, így a nem várt esetekre is biztonságot nyújt. A szállodákban töltött ünnepen mindenképpen figyelni érdemes arra, hogy minden fontosnak vélt problémáról – elmaradt programok, gyengébb komfortfokozat, szolgáltatások vitatott minősége – jegyzőkönyvet kell felvenni, vagy fénykép- és videofelvételt készíteni. Ezek ugyanis nagymértékben hozzásegítik a panaszosokat ahhoz, hogy ha kifogás adódik, valóban kompenzálja a szálloda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.