Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kína visszavág az amerikai importvámok miatt

Peking importvámokat vezetett be bizonyos amerikai termékekre, válaszul az Trumpék intézkedéseire.

MTI
2018. 04. 02. 6:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök március 22-én írta alá azt a dokumentumot, amelynek alapján vámot vetnek ki kínai importárukra a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. Egy nappal később pedig hatályba lépett a 25 százalékos vám az acél-, valamint a 15 százalékos vám az alumíniumtermékekre. Trump hozzátette, hogy később további csaknem 50 milliárd dollár értékű kínai árura tervez vámot kivetni. Ez része az amerikai elnök által általánosan bevezetett importvám-intézkedéseknek, amelyek alól bizonyos országok kivételt fognak képezni, Kína nem.

Válaszul Peking kijelentette, hogy az amerikai importvámok „súlyos kárt okoznak a többoldalú kereskedelmi rendszernek”, és hogy beperli Washingtont a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Bejelentették továbbá, hogy válaszul 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre terveznek vámot kivetni.

A kínai pénzügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint nyolc amerikai importárura, köztük a sertéshúsra, 25 százalékos, további százhúsz termékre pedig, köztük gyümölcsökre, 15 százalékos vámot vetnek ki.

A kínai válaszlépés jelentős kárt okozhat sok amerikai gazdának, akik közül nagy számban szavaztak Trumpra a 2016-os elnökválasztáson – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Amerikai farmerek csaknem 20 milliárd dollár értékű árut exportáltak Kínába 2017-ben. Az amerikai sertésfeldolgozó ipar pedig 1,1 milliárd dollár értékű árut szállított oda, ami által Kína az amerikai sertéshús harmadik legnagyobb piacává vált.

Roberto Azevedo, a WTO vezérigazgatója a múlt héten figyelmeztetett, hogy ha elmérgesedik az amerikai–kínai kereskedelmi háború, az komoly hatással lesz a globális gazdaságra, lefékezheti a növekedést. „A kereskedelmi háborúhoz vezető folyamat első szakaszának tanúi vagyunk. Amennyiben csak az acél és az alumínium importját érintik a vámintézkedések, az egy dolog. Ha viszont a büntetőintézkedés termékek százaira vagy ezreire terjed ki, az már egészen más lesz, a világgazdaság növekedése igen gyorsan lefékeződhet” – jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.