Tapasztalt vállalkozók fogják segíteni a fiatalabbakat

A magyar vállalkozások versenyképességét vállalkozói, pénzügyi ismeretekkel, nemzetközi piaci tapasztalatokkal kívánja segíteni az Országos Vállalkozói Mentorprogram, erre a célra 3,3 milliárd forint uniós pénzt fordíthatnak. Az innovációs tárca, az iparkamara és a SEED alapítvány közös vállalkozása most indult, már él a Vállalkozztudatosan.hu honlap.

2019. 02. 07. 11:30
null
A fiatal munkavállalóknál is a fizetés vált kulcsfontosságúvá, míg korábban a rugalmasság vezette az elvárások listáját Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette az Országos Vállalkozói Mentorprogram, az érdeklődők már regisztrálhatják magukat a Vállalkozztudatosan.hu honlap segítségével – jelentette be Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezetője.

Elsőként a személyes mentorálás indul el, amelynek keretében minimum 200 fiatal, női és generációváltó vállalkozás számára válik elérhetővé egy tapasztalt vállalkozókból, szakemberekből álló mentorhálózat. A személyes vállalkozói mentorálás olyan támogató tanítási folyamaton alapuló kapcsolat két személy között, amelyben az egyik fél – a mentor – a tudását, tapasztalatait és a bölcsességét osztja meg egy másik féllel, a mentorálttal, aki képes és kész is hasznosítani azokat, annak érdekében, hogy szakmailag fejlődjön, vállalkozásának helyzetét stabilizálni tudja vagy növekedési pályára állítani úgy, hogy tevékenysége fenntarthatóvá váljon.

A vállalkozói mentor olyan személy lehet, aki a vállalkozását fenntartható módon működteti vagy aktív közreműködője egy fenntartható működésű vállalkozásnak. A mentorált vállalkozó olyan személy, aki a vállalkozás működtetése, fejlesztése érdekében a program keretében egy mentor segítségét veszi igénybe, és a tanultakat képes és kész átültetni saját vállalkozói gyakorlatába.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy Magyarország és a vállalkozások versenyképességének javítása kulcsfontosságú kérdés napjainkban, amely területen a hazai kkv-szektor helyzetbe hozása elsődleges. Rámutatott, hogy bizonyos területeken nem a tőke vagy a megrendelés hiányzik, hanem a menedzsmentismeretek. A most elindított program lehetőséget teremt arra, hogy a magyar tulajdonú vállalkozások exportpiacon megjelenjenek, becsatlakozzanak termelési, értékesítési láncokba, gazdálkodási és pénzügyi kultúrájuk tudatosabbá, megalapozottabbá váljon. Mindez a társadalmi és gazdasági fejlődés biztos bázisát jelenti.

Pályakezdőket, illetve generációváltás előtt álló társaságokat képeznek tovább
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kormány célja, hogy a növekedési potenciállal rendelkező magyar kis- és középvállalkozásokat segítse lehetőségeik kibontakoztatásában – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Kifejtette, a magyar kkv-k az elmúlt nyolc évben lépést tudtak tartani a nagyobb vállalatokkal, amit mutat, hogy ez idő alatt a magyar gazdaság a harmadával növekedett, a hazai mikro-, kis- és közepes vállalatok is ugyanennyivel, harmadával tudták növelni a hozzáadott értéküket. Ehhez a sikerhez a kormány is hozzájárult: 2010 előtt egy közepes vállalkozás a hozzáadott értéke után átlagosan 52-56 százalékos adót fizetett, ami 2019 második felére 36 százalékra csökken – mondta az államtitkár.

A katás adózásnak köszönhetően a 600 ezer hazai cégből közel 300 ezer 6-20 százalékos adóterheléssel működik, a nagy növekedési potenciálú vállalatainkat pedig a hozzáadott érték után fizetendő 13 százalékos kiva segíti. Magyarország tehát ellensúlyozta a hazai gazdaságot gyengítő világtendenciákat, most azonban fordítani kívánnak ezen. Ezt szolgálja az a kkv-stratégia, amit az ITM a következő időszakban országjáráson egyeztet a vállalkozókkal, és erről szól az új mentorprogram is, amelyben a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő hazai vállalkozókat támogatják.

Közéjük tartoznak a női és a fiatal vállalkozók, a generációváltás előtt álló cégek, illetve a beszállítóvá váló és a külpiacra lépő vállalatok is. Ősztől a kormány Vállalkozó nemzet néven telefonos applikációt is létrehoz, amely egy olyan mesterséges piactér, ahol könnyen egymásra találhatnak a kkv-k és az őket segíteni képes tanácsadók és szolgáltatók. Emellett ingyenes honlapkészítési és forrástérkép-funkció­kat is tartalmaz majd az alkalmazás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.