Hétfőtől már lehet jegyezni a szuperállampapírt

Fontos része a kormány tegnap bejelentett gazdaságvédelmi akciótervének a kedvezményes Magyar Állampapír Plusz megjelenése a ­piacon. A háztartásoknál őrzött jelentős mennyiségű készpénz- és látra szóló betétállomány mozgósításában a MÁP+ mellett az őszre ígért nyugdíjkötvény is fontos szerephez juthat, növelve az öngondoskodás szerepét.

Horváth Éva
2019. 05. 31. 15:41
null
A jelenlegi kamat- és inflációs szintek mellett a MÁP+ egyértelműen a legjobb választás Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hétfőn startol a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jegyzése, amelyet várhatóan élénk érdeklődés övez majd a befektetők körében. A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja „plusz első” intézkedésének bejelentése nem hozott különösebb meglepetést, viszont illeszkedik abba a vonulatba, amely az idei első negyedévben már jellemezte a hazai lakosság befektetési portfólióját.

Míg tavaly valamelyest visszaszorult az állampapírok népszerűsége, az idei év elejétől megfordulni látszik a trend a jelentős mennyiségű lakossági látra szóló betét kárára – fejtette ki lapunk érdeklődésére a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Török Zoltán szerint az új „szuperállampapír” a hozamok és a kamatadó-mentesség mellett azért is vonzó, mert a forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a MÁP+-ra, ráadásul a kamatfizetés napját követő öt munkanapos időszakban ez a vételi árfolyam 100 százalék lesz, vagyis veszteség nélkül lehet visszaadni a papírt. A kapott kamatokból ugyanakkor automatikusan új MÁP+-t írnak jóvá az ügyfél számláján, és a teljes futamidő alatt tartott papírral maximálisan évi 4,94 százalékos hozamot lehet majd elérni.

A jelenlegi kamat- és inflációs szintek mellett a MÁP+ egyértelműen a legjobb választás
Fotó: Teknős Miklós

Az új államkötvény első jegyzési időszaka jövő hét hétfőtől péntekig tart, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint az első sorozat N2024/01 sorozatszámmal indul, és minden héten új sorozatot lehet majd jegyezni. A MÁP+-t összességében 100 milliárd forint névértékben tervezik kibocsátani, az alapcímlet egy forint lesz. A fix, sávos kamatozású papír először december 11-én fizet majd kamatot, ezt követően pedig 2024-ig minden évben június 11-én.

A Portfólió.hu elemzése szerint attól függően éri meg jegyezni a MÁP+ államkötvényt, hogy hogyan alakulnak majd a kamatszintek. A jelenleg érvényes kamat- és inflációs szintek mellett a MÁP+ lekörözi a többi egyéves és prémium állampapírt, de mindez borulhat, ha a prémium állampapírra adott prémium és/vagy az infláció változik – írja a szakportál. Kiemelték, hogy az infláció egyelőre emelkedik, áprilisban az előző év azonos időszakához képest 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon.

A MÁP+ egyébként fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd félévente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot. Ha minden jól megy, akkor egymillió forintos befektetés esetén öt év alatt 270 ezer forintos hozam írható jóvá, amely adómentes jövedelem. A kamat teljes összege után még személyi jövedelemadót sem kell utána fizetni. A MÁP+ jegyzése nagyon egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá, lehetőség nyílik ­online-jegyzésre, és elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

Varga Mihály pénzügyminiszter a tegnapi Kormányinfón megerősítette, lesz új, nyugdíjcélú megtakarítási forma is: a nyugdíjkötvény bevezetését változatlanul őszre tervezi a kormány. Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy új, hosszú lejáratú állampapírtípus lesz, magánszemélyek rendszeres, nyugdíjcélú előtakarékosságát segítené, nyugdíjba vonuláskor pedig egy összegben vagy járadék formájában lehetne felhasználni. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mekkora infláció feletti kamatprémiumot hozna, s az mennyiben függene a befektető életkorától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.