A magyar vendég jó vendég – jelentette ki Vágó Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke arra a kérdésünkre, hogy a nyáron megfeleltek-e az észak-balatoni vendéglátók várakozásainak a többségében hazai vendégekből álló utazóközönség fogyasztási szokásai. Mint mondta, a tapasztalat az, hogy a Balatonra készülődő honfitársaink jellemzően jobban tudják a külföldi vendégeknél, hogy mire kell, mire érdemes költeni a magyar tengernél, így már az év elejétől félreteszik a pénzt az üdülésre, illetve tudatosabban készülhetnek a balatoni kínálatra. Vágó Péter szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy a szálláshellyel elégedett magyar vendégek a nyaralás végén már jó előre megrendelik a következő évi szállást, és emelkedett azok száma is, akik tudatosan terveznek balatoni kiruccanást is az egész éves családi nyaralási keretből. Vágó Péter szerint az idén október végéig kitolódik a szezon, az elkövetkező hétvégeken biztosan találni nyitva lévő vendéglőt, büfét, cukrászdát a tó körül, és a népszerű balatoni kerékpárutak mentén is találnak majd a bringások késő őszig nyitva tartó vendéglátóhelyeket. – Változás csak annyi lesz, hogy a nyári szezonmunkások helyett maga a vállalkozó, a családtagjai vagy a nyugdíjasok állnak be pultosnak, szakácsnak, konyhai kisegítőnek. Ez egyébként a külföldi nyaralóhelyeken is gyakorlattá vált – jegyezte meg a Veszprém megyei elnök.
Egy, a hét elején tartott siófoki fórumon a tó déli partjának vállalkozói is sikeresnek nevezték a hátrahagyott nyári szezont, ám sokan továbbra is amiatt panaszkodtak, hogy a legnagyobb nehézséget a hiányzó munkaerő pótlása jelentette, hozzáértő szakemberekkel. Az egyik étteremtulajdonos például úgy vélekedett, hogy kevés fiatal kerül ki a régióban lévő szakmunkásképző, szakközépiskolákból, ráadásul aggasztó a tanulók lemorzsolódása még a tanulmányi időszak során.

Fotó: Éberling András
– Előfordult, hogy egy 24 fős szakácsosztály diákjai közül 12-en végeztek. Gyakori az is, hogy a végzettek nem a szakmában helyezkednek el, vagy ha igen, akkor irreális fizetési igénnyel állnak elő – mondta egy fonyódi vállalkozó, megjegyezve, hogy így lett például kerékpárkölcsönző vállalkozó egy frissen bizonyítványt szerzett szakácsból, de ez nem egyedi eset. Abban mindenesetre egyetértenek a turisztikai szolgáltatók, hogy a kedvező kora őszi időjárás mellett az is a szezonhosszabbítást támogatja, hogy az üdülőhelyek szeptemberre és októberre is kínálnak érdekes programokat.