A magyar vendég jó vendég – jelentette ki Vágó Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke arra a kérdésünkre, hogy a nyáron megfeleltek-e az észak-balatoni vendéglátók várakozásainak a többségében hazai vendégekből álló utazóközönség fogyasztási szokásai. Mint mondta, a tapasztalat az, hogy a Balatonra készülődő honfitársaink jellemzően jobban tudják a külföldi vendégeknél, hogy mire kell, mire érdemes költeni a magyar tengernél, így már az év elejétől félreteszik a pénzt az üdülésre, illetve tudatosabban készülhetnek a balatoni kínálatra. Vágó Péter szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy a szálláshellyel elégedett magyar vendégek a nyaralás végén már jó előre megrendelik a következő évi szállást, és emelkedett azok száma is, akik tudatosan terveznek balatoni kiruccanást is az egész éves családi nyaralási keretből. Vágó Péter szerint az idén október végéig kitolódik a szezon, az elkövetkező hétvégeken biztosan találni nyitva lévő vendéglőt, büfét, cukrászdát a tó körül, és a népszerű balatoni kerékpárutak mentén is találnak majd a bringások késő őszig nyitva tartó vendéglátóhelyeket. – Változás csak annyi lesz, hogy a nyári szezonmunkások helyett maga a vállalkozó, a családtagjai vagy a nyugdíjasok állnak be pultosnak, szakácsnak, konyhai kisegítőnek. Ez egyébként a külföldi nyaralóhelyeken is gyakorlattá vált – jegyezte meg a Veszprém megyei elnök.
Félelmetes hanyatlásba kezdett Németország
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.