Szigorítás a szuperkötvény értékesítési feltételeinél

A forgalmazók jövő hétfőtől nem fogadhatnak el lakossági állampapírt fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez (például lombardhitelhez vagy más derivatív ügyletekhez).

Horváth Éva
2019. 10. 08. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos döntés született tegnap a lakossági állampapírok értékesítésével kapcsolatban. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. október 14-től szigorít a tranzakciók feltételein: a forgalmazók jövő hétfőtől nem fogadhatnak el lakossági állampapírt fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez (például lombardhitelhez vagy más derivatív ügyletekhez). A szerződési feltételek betartását az ÁKK Zrt. ellenőrzi.

Azt már eddig is meg lehetett figyelni a befektetési termékek hazai piacán, hogy az állampapírok, különösen a csábító adottságú Magyar Állampapír Plusz- (MÁP+) jegyzések jelentős részét nem az átlagos lakossági, sokkal inkább az egyébként is tehetősebb privátbanki ügyfelek hajtják végre. Ez utóbbi ügyfélkör már egyébként is rendelkezett állampapír-portfólióval, s az új, magasabb hozamot ígérő MÁP+-jegyzéseket ­jellemzően valami olyan termék eladásával, felszabadításával finanszírozta, ami alacsonyabb kamatot ígért a MÁP+-nál. Ezen belül is egy ideje már érzékelhető volt a piacon, hogy a privát befektetők előszeretettel vettek fel állampapír-fedezet mellett lombardhiteleket, amelyből aztán további, kedvező kamatozású szuperkötvényt jegyeztek. Ez a megoldás még a lombardhitel kamatának kifizetése után is szép hozamot jelent a tehetősebb ügyfeleknek, miközben a bank is jól jár a konstrukcióval.

A Magyar Állam mint kibocsátó szándéka a mostani szigorítással az, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyeknek biztosítsák a kiemelkedő kamatozást. Az ÁKK ezzel a lépésével a már eddig is hatalmasra duzzadó lombardhitel-állománynak vetne gátat. Ám mivel a kibocsátói célok védelme érdekében született változtatás csak egy hét múlva lép hatályba, vagyis az ÁKK Zrt. akkorra változtatja meg a lakossági állampapírok értékesítésére vonatkozó szabályozást, a piacon a következő napokban még fokozott jegyzési rohamra lehet számítani.

A Portfólió.hu szerint a MÁP+-jegyzések a múlt héttel együtt már meghaladták a 2200 milliárd forintos szintet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.