Éveken át tévedett a GKI a magyar gazdaság növekedését illetően

A GKI rendre alábecsüli a magyar gazdaság növekedési ütemét. 2019-re szóló előrejelzése sem nevezhető túlzottan optimistának, viszont nem volt ez másképpen a korábbi éveket illetően sem.

Magyar Nemzet Online
2019. 11. 05. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. rendre alábecsüli a magyar gazdaság növekedési ütemét. Tévedése átlagosan 0,9 százalékpont, szemben például a kormány prognózisával, ami 0,2 százalékpont volt.

2019-re szóló előrejelzése sem nevezhető optimistának, viszont nem volt ez másképpen a korábbi éveket illetően sem.

2015-ben a GKI 1,5 százalékponttal becsülte alá a gazdaság bővülését, viszont a kormány prognózisa, csak 0,4 százalékponttal tért el a a valós 4,1-es KSH által közölt tényadattól.

A következő év tavaszán ismét 2,3 százalékos bruttó haza termék-bővülést (GDP) becsültek, nyári előrejelzésük pedig ezt az adatot tovább csökkentette 2 százalékra. Ezzel szemben a kormány által közölt adat 0,2 százalékponttal optimistább becslést jelzett elő, és a végső adatot (2,3) ismét a kormány prognózisa közelítette meg.

2017-ben a magyar gazdaság növekedését a KSH 4,1 százalékban határozta meg, mely tényadat teljes mértékben összhangban volt a KP előrejelzésével. A GKI ekkor 0,9 százalékpontot tévedett.

Tavaly a valós 4,9%-os tényadatot 1,1 százalékponttal becsülték alá, míg a kormány prognózisa 0,6 százalékponttal tért el.

A Konvergencia Prpgram szerint a GDP idén 4,4% körül alakulhat majd, viszont nem meglepő módon a GKI 2019-re szóló előrejelzése is igen pesszimistán vélekedett a gazdaság növekedési képességéről, ugyanis tavasszal 3,5%-os növekedést jelzett előre melyet ősszel már 4 százalék fölé emelt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.