Nagy-Britanniában betiltják a hitelkártyával történő hazárdírozást

A szerencsejáték mindig is kockázatos dolog volt, de amióta interneten, elektronikus pénzzel lehet űzni, még kevésbé tudják kontrollálni magukat a játékfüggők.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 14. 13:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerencsejáték mindig is kockázatos dolog volt, de amióta interneten, elektronikus pénzzel lehet űzni, még kevésbé tudják kontrollálni magukat a játékfüggők. Ideje gátat szabni a kockázatoknak, legalábbis a szigetországban.

A Nagy-Britanniában működő Gambling Commission (Szerencsejáték Bizottság) közölte, hogy április 14-től lehetetlenné teszik, hogy a hitelkártyával akár online, akár hagyományos módon lehessen szerencsejátékot finanszírozni, kivéve a lottózást, de ott is lesznek megkötések.

A BBC szerint 24 millió felnőtt játszik valamilyen szerencsejátékot Nagy-Britanniában, közülük 10,5 millióan az interneten. A 24 millió elég megdöbbentően hangzik, hisz ha így van, ez a felnőtt lakosság közel felét jelentené, bár kétségtelen, hogy a lottózás mellett a fogadás nagy hagyományú kvázi nemzeti sport Angliában.

A gond az internetes játékosok közül azokkal van, akik hitelkártyával fizetnek, márpedig az adat szerint 22 százalékra becsülhető az arányuk. Ez nem kis szám, és nem kérdéses, hogy a hitelből történő szerencsejáték-finanszírozás extrém kockázatos dolog, márpedig Nagy-Britanniában egész komoly hitelkeretek járnak a kártyákhoz, ez esetenként több tízezer font is lehet (5-10 millió forint).

A Szerencsejáték Bizottság vezetője elmondta, hogy a tiltás kellemetlen lesz azoknak, akik mértékletesen használják hitelkártyájukat, viszont megóvja mindazokat, akik kezelhetetlen, magas kamatú adósságot halmoznának fel hitelkártyájukon. A lottózás elérhető marad hitelkártyával, de csak korlátozottan: ha hagyományosan, „offline” módon üzletben veszik meg a szelvényt, ráadásul együtt valamilyen más termékkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.