Vesztegzár a Paradicsomban

A hét végén jelentették be, hogy a Kuradu nyaralószigeten a személyzet tagjai közül ketten is fertőzöttek a Covid–19 vírussal, ők feltehetőleg egy ott nyaraló olasz turistától kaphatták el a kórt.

Fischer Patricia (Himmafushi)
2020. 03. 09. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látszólag változatlanul folyik a helyiek és az idelátogatók élete Himmafushin, egy apró szigeten, amely alig húsz kilométerre fekszik Malétól, a Maldív-szigetek fővárosától. A koronavírus a turistákkal együtt azonban már eljutott az ország egy másik szigetére. A hét végén jelentették be, hogy a Kuradu nyaralószigeten a személyzet tagjai közül ketten is fertőzöttek a Covid–19 vírussal, ők feltehetőleg egy ott nyaraló olasz turistától kaphatták el a kórt. A turista azóta hazautazott, ott pozitív lett az ő tesztje is. A szigeten, ahol csak turistáknak fenntartott létesítmények vannak, karantént vezettek be, ami azóta is tart. Így tettek egy másik szigeten, a helyiek által lakott Thinadhoo atollon is, ahol szintén egy olasz turista mutatta a betegség tüneteit. Azóta az ő tesztje negatívnak bizonyult, így megszüntették a vesztegzárat.

A helyi kormány óvintézkedéseket vezetett be, többek között megtiltották az olasz turisták beutazását, illetve elkezdték megszervezni az ott lévő olaszok hazautaztatását. Vesztegzárat vezettek be egy másik nyaralószigeten is, ott két francia turista fordult orvoshoz a koronavírus okozta betegség tüneteivel. Az ő teszteredményük még nem érkezett meg.

Ali Waheed idegenforgalmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: alapvető élelmiszerekből és eszközökből elegendő van készleten szükség esetére – számolt be a helyi Avas.mv hírportál.

Megteszik a lehetséges óvintézkedéseket – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az ország nem tudja elszigetelni magát a világ többi részétől úgy, hogy közben a gazdasága se szenvedjen nagyobb veszteséget.

Fotó: A szerző felvétele

Szintén hétvégi hír, hogy az egyik korábbi nyaralósziget tulajdonosa, egy helyi üzletember felajánlotta a szigetet arra a célra, hogy itt különítsék el a vírussal diagnosztizált betegeket. A Vilivaru szigetnek egyébként nem túl jó a reputációja: bár egy ideig üdülőszigetként működött, azt megelőzően itt különítették el a leprásokat és egyéb súlyosan fertőző betegeket.

A turisták számának esetleges csökkenése komoly hatással lehet a Maldív-szigetek gazdaságára. A világ egyik legszegényebb országának bevétele javarészt az utóbbi egy évtizedben rengeteget fejlődött turizmusból származik. 2017-es adatok szerint az idegenforgalom 28 százalékkal járult hozzá a bruttó hazai össztermékhez, az állam bevételeinek pedig csaknem kilencven százaléka származik a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokból.

A negatív hatások már most is érezhetők: mint azt az Eyotwave vendégházat üzemeltető Hardy elmondta, az olaszok beutazásának korlátozását megelőzően, még februárban tiltották meg a kínaiak beutazását. Hardy ennek megfelelően szerényebb vendégforgalommal számol a következő időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.