Hitelekkel segítené a gazdaságot az MKB Bank

Horváth Éva
2020. 04. 17. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres évet zárt 2019-ben az MKB Bank, tőzsdére léptek, és jelentős nyereséget értek el, most pedig készen állnak arra, hogy a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetben további hitelekkel segítsék a gazdaságot. Erről Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszélt a társaság tegnapi éves közgyűlését követően, jelezve, hogy a válságintézkedések sűrűjében most éppen az állam által tervezett kamattámogatott és garantált hiteleket várja az MKB Bank is, amelynek részleteit várhatóan rövidesen bejelentik. A hitelintézetnél eddig a lakossági és vállalati ügyfeleik mintegy 30-35 százaléka jelezte, hogy nem kíván élni a törlesztési moratórium lehetőségével. A moratóriummal élők többsége jelenleg a kis- és közepes vállalkozások (kkv) köréből kerül ki.

Mint az elnök-vezérigazgató fogalmazott, az MKB alkalmassá vált arra, hogy szintet lépjenek, és akár egyedül, akár másokkal képesek arra, hogy nagyobb és erősebb rendszerként működjenek a következő években. Balog Ádám közölte: a társaság közgyűlése elfogadta az MKB Bank 2019-es nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint készült egyedi, nem konszolidált mérlegét 1772,456 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 41,339 milliárd forint adózás előtti eredménnyel. Az MKB-csoport 2019-es IFRS szerinti konszolidált mérlegét 1759,796 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 43,368 milliárd forint adózás előtti eredménnyel hagyták jóvá a részvényesek. A társaság a tulajdonosok döntése értelmében nem fizet osztalékot, amit felelős döntésnek nevezett az elnök-vezérigazgató. Hozzáfűzte azt is, a jegybank osztalékfizetést korlátozó intézkedésében szereplő szeptember 30-i határidő után újra megvizsgálják ezt a kérdést.

Az MKB-csoport 2019-ben a hazai bankszektor egyik legmagasabb, 22,6 százalékos tőkemegfelelési rátáját érte el. A csoport saját tőkéje kilencvenmilliárd forintot meghaladó mértékben nőtt az elmúlt öt évben. A portfólió minősége is sokat javult, több mint 263 milliárd forintról 42,8 milliárd forintra csökkent a nemteljesítő hitelek aránya öt év alatt. A költségek szintjét 17,6 milliárd forinttal sikerült csökkenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.