időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Az állami cégek stabil bázist jelentenek a gazdaság újraindításához

Forrás: MTI
2020.10.13. 15:41

Az állami tulajdonú vállalatok rugalmasan és hatékonyan alkalmazkodtak a koronavírus okozta helyzethez, a közszolgáltatások színvonala a járvány ellenére sem változott, mindez pedig azt mutatja, hogy az állami vállalatok stabil bázist jelentenek a gazdaság újraindításához – mondta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten.

Mager Andrea az Országgyűlés költségvetési bizottságában tartott éves meghallgatásán ugyanakkor jelezte, hogy még a közszolgáltatások színvonalát biztosító, sikeres intézkedések ellenére is jelentős hatása volt a járványnak az állami vállalatok árbevételére.

Éves előrejelzéseik szerint a közvetlen költséghatás a 15 milliárd forintot, a közvetett eredményhatás pedig a 108 milliárd forintot is meghaladja.

A miniszter szerint főként azok a vállalatok voltak a járvány vesztesei, amelyek folyamatos működtetésére volt igény a lakosság részéről, miközben a kereslet nagyságrendje visszaesett.

Az egyes állami vállalatok közül elsőként a közlekedési vállalatokat emelte ki. Közölte, 2019-ben sikeresen befejeződött a Volán-társaságok integrációja, idén pedig már a MÁV és a Volánbusz összehangolása felé tettek újabb fontos lépést azzal, hogy a Volánbusz a MÁV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá került.

Mager Andrea szerint a folyamat következő lépéseként egy egységes, integrált nemzeti közlekedési vállalatot hoznak létre, amelynek részeként megújul a buszpark: már beszereztek 866 új autóbuszt, további ezer autóbusz megvásárlása pedig folyamatban van.

Kiemelte, hogy az MVM Csoport pozíciója 2010 óta megerősödött, ami annak köszönhető, hogy folyamatosan felvásárolták a magyarországi szolgáltatókat. A folyamat 2021-ben az E.ON–MVM tranzakcióval zárul, ezt követően pedig az MVM lesz a domináns a magyar piacon.

Mindezeken felül az MVM Csoport még régiós akvizíciót is tervez, amelynek célja, hogy európai szintű energetikai céggé váljon, amelynek ügyfélköre meghaladja a tízmilliót.

Az MVM Csoport tranzakciói közül kiemelte a Mátrai Erőmű megvásárlását. Az erőmű fedezi az ország energiaellátásnak tíz–húsz százalékát, így megvásárlását az ország energia-szuverenitása miatti fontos lépésnek nevezte. Az MVM Csoport célja, hogy az erőműben a lignit bázisú technológiát új, nagyobb hatásfokú és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológiára cserélje.

A tranzakciónak köszönhetően stabil, biztonságos keretek között működik tovább az erőmű, az állam pedig egy komplex térségfejlesztési projektet tud végrehajtani – jelentette ki kérdésre válaszolva a miniszter.

A tervek szerint Mager Andrea tárca nélküli minisztert a gazdasági bizottságban is meghallgatták volna, ezt azonban későbbre halasztották, mert a költségvetési bizottság ülése elhúzódott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.