Menet közben fújták le a világ legnagyobb részvénykibocsátását

Váratlanul leállították az Ant Group részvényjegyzését Sanghajban, ami példátlan esemény, pláne hogy a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátásáról van szó. A túljegyzés sokszoros volt, a befektetők csalódottak.

2020. 11. 04. 16:09
Alibaba Group Holding Ltd chairman Jack Ma gestures during a talk by Our Hong Kong Foundation in Hong Kong
A leggazdagabb kínai a tanításhoz akar visszatérni Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég indult a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátása Sanghajban és Hongkongban, a jegyzést óriási érdeklődés kísérte, a befektetők sokszorosan túljegyezték a részvényt. Ezek után derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy leállítják a kibocsátást, pedig a tervek szerint pénteken már kereskedhettek volna a papírjaikkal a boldog tulajdonosaik. A társaság részvényeinek 33 százalékát birtokló Alibaba részvényeinek árfolyama nyolc százalékot zuhant a hírre mind az ázsiai, mind az amerikai kereskedésben.

A részvényjegyzés felfüggesztését a kínai tőkepiaci felügyelet kezdeményezte, ami annyiban meglepő, hogy ha egy felügyelet jóváhagy egy kibocsátást, menet közben már nem szokta módosítani. Most viszont ez történt: hétfőn a különböző szabályozó szervezetek megbeszélésre hívták az Ant Group vezetőit, és ott olyan problémákat vetettek fel, amelyek miatt úgy vélték, hogy fel kell függeszteni a jegyzést.

Jack Ma
Fotó: Reuters

A szokatlan eljárásban közrejátszhat, hogy Jack Ma, az Alibaba és egyúttal az Ant Group legnagyobb tulajdonosa egy hete bíráló megjegyzést tett a kínai pénzügyi szabályozó szervekre, miszerint túlzottan kockázatkerülők. Kétségkívül nem szerencsés a pénzügyi és tőkepiaci felügyeleti szerveket bírálni akkor, amikor valaki az ő engedélyeztetési eljárásukat kéri a cégének tőzsdére viteléhez.

De mi is volt a konkrét ok, ami a felügyeleteket aggasztotta? Magyarázatuk szerint egy viszonylag új keletű probléma, miszerint az új pénzügyi technológiai (fintec) cégek hitelezésbe kezdtek, noha nem bankok, ezért eddig más szabályzás is vonatkozott rájuk, és ez természetesen fokozott kockázatot jelent a pénzügyi rendszer egészére nézve. Jack Ma megjegyzése is erre vonatkozott, a jegyzés felfüggesztésének is ez lett az indoklása, és hogy egyértelmű legyen a helyzet, hétfőn meg is alkottak egy jogszabályt, ami korlátozza és egyértelműen szabályozza ezen cégek hitelezési tevékenységét.

Így végül a részvénykibocsátás nem fog elmaradni, de az Ant Group meg kell hogy változtassa működési szabályzatát, és új kibocsátási tájékoztatót kell készítenie, ami megfelel az új előírásoknak. Ezt követően vélhetően gond nélkül megtarthatják a kibocsátást, és valószínűleg a befektetőknek sem fogja kedvét szegni a halasztás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.