Panellakásnál sokat ér a hárommilliós támogatás

A magyarországi lakásállomány hetedét kitevő lakótelepi lakások egy része is megújulhat az otthonfelújítási programmal. A családos lakástulajdonosok költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintot – fizeti az államkincstár.

Pintér
2020. 11. 24. 9:31
null
A paneltömbök egy része korábban átesett felújításon, most a lakásbelsőre is sor kerülhet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi lakótelepi lakások egy része is korszerűsödhet a jövőre induló állami lakásfelújítási program révén. Az Ingatlan.com elemzése szerint a jövőbeni felújítás a fűtésszámlát is mérsékelheti a nyílászárók cseréje vagy felújítása révén.

A lakásállomány jelentős részét, 14 százalékát adják a panelek, azaz majdnem minden hetedik lakás tartozik ebbe a körbe. A több százezer panellakás egy része olyan házban van, amely az elmúlt két-három évtizedben átesett korszerűsítésen, például szigetelést kapott kívülről, de az állomány nagyobb részét nem érintették ezek a beruházások. Éppen ezért a paneleknél érdemes a lakáson belüli felújítást is végrehajtani

– mutatott rá Balogh László, a hirdetési portál vezető gazdasági szakértője. – A panellakások piacán a keresletet erősen meghatározza, hogy felújított vagy felújítandó ingatlanról van-e szó. A panellakások iránti érdeklődések harminc százaléka felújított állapotúra érkezett az elmúlt két évben, az érdeklődők negyede a felújítandókat kereste – jegyezte meg Balogh László.

A paneltömbök egy része korábban már átesett felújításon, most a lakásbelsőre is sor kerülhet
Fotó: Bach Máté

Az állami otthonfelújítási programban 2021. január 1-jétől a lakásfelújítás költségeinek 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő családok. A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki a Magyar Államkincstár. Balogh László felhívta a figyelmet, hogy a program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege képezi a támogatás alapját. Mivel a támogatást fele-fele arányban lehet elszámolni munkadíjra és anyagköltségre, szerinte akkor járnak legjobban a lakásfelújítók, ha egyik költségtípus sem kevesebb az összes költség negyedénél.

Az Ingatlan.com elemzése arra is kitért, hogy

a panelek korábbi években látott drágulása is megállt.

November közepi állapot szerint a budapesti panelek átlagos négyzetméterára 570 ezer forint, két százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A felújítottként hirdetett fővárosi paneleket négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban, átlagosan 606 ezer forintért kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat. Eközben Debrecenben minimálisan, 3 százalékkal 433 ezer forintra, Győrött 2,5 százalékkal 397 ezer forintra emelkedett a panellakások átlagos kínálati négyzetméterára, Kecskemét 376 ezer forintos átlagára megegyezik az egy évvel korábbival. Balogh László megjegyezte:

tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak 6-7 százalékkal csökkentek egy év alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.