A vöröshagyma piacát sem hagyta érintetlenül a Covid–19

Korábban a vendéglátás igényei miatt a termesztők a nagyobb méretű hagymafajtákat részesítették előnyben.

Magyar Nemzet
2021. 02. 14. 8:55
null
Nem lehetnek elégedettek a betakarítással a gazdák, az idén is kevesebb termény kerül a raktárakba Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly változásokat indított a vöröshagyma piacán a világjárvány: míg korábban a vendéglátás igényei miatt a termesztők a nagyobb méretű fajtákat részesítették előnyben, addig az idén már a kisebb méretűekkel járnak jól a gazdálkodók.

Ennek az az oka, hogy míg a vendéglátás a nagyobb méretű hagymaféléket keresi, addig az átlagos fogyasztók elsősorban a kisebbeket.

Így a termesztők a legfontosabb globális exportpiacokon is ezekhez az átalakuló igényekhez alkalmazkodva vágnak neki az idei hagymaszezonnak – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegzéséből.

A nagyobb méretű vöröshagymát exportáló országok közül Spanyolországban tavaly komoly, mintegy negyvenszázalékos terméskiesést okozott az időjárás. Az árak ugyanakkor nem zuhantak a turizmus-vendéglátás beszűkülése miatt.

A vöröshagyma iránti kereslet a vendéglátás visszaesése miatt elmozdult: kelendőbbek a kisebb méretű hagymafajták
Fotó: MTI/Mészáros János

Szintén a pandémia miatt csökken idén jelentősen a vöröshagyma termőterülete Olaszországban. A dél-európai állam korábban szintén a vendéglátás igényeinek kielégítésére rendezkedett be. Itt a mérsékelt kereslet miatt az árak már visszaestek.

A nagy méretű fajták iránti kereslet visszaesése mellett óriási versenyhátrányban vannak a dél-európai termesztők Hollandiával szemben is, ahol a kisebb méretűekből hatalmas mennyiséget takarítottak be a gazdák.

A kisebb, közepes méretű hagyma iránti változatlanul magas nemzetközi keresletet nagyrészt Hollandia elégíti ki: a holland gazdák Afrikában és a Távol-Keleten is jelentős piacokra tettek szert.

A holland termesztőknek komoly kihívást jelent, hogy a hagymafajták csaknem harminc százalékát nem lehet hosszú ideig tárolni. Szintén a romlandóság miatt problémás e fajták távoli exportja. A keresletet ugyanakkor a kínai terméskiesés is élénkítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.