időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

A vöröshagyma piacát sem hagyta érintetlenül a Covid–19

Magyar Nemzet
2021.02.14. 08:55
A vöröshagyma piacát sem hagyta érintetlenül a Covid–19

Komoly változásokat indított a vöröshagyma piacán a világjárvány: míg korábban a vendéglátás igényei miatt a termesztők a nagyobb méretű fajtákat részesítették előnyben, addig az idén már a kisebb méretűekkel járnak jól a gazdálkodók.

Ennek az az oka, hogy míg a vendéglátás a nagyobb méretű hagymaféléket keresi, addig az átlagos fogyasztók elsősorban a kisebbeket.

Így a termesztők a legfontosabb globális exportpiacokon is ezekhez az átalakuló igényekhez alkalmazkodva vágnak neki az idei hagymaszezonnak – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegzéséből.

A nagyobb méretű vöröshagymát exportáló országok közül Spanyolországban tavaly komoly, mintegy negyvenszázalékos terméskiesést okozott az időjárás. Az árak ugyanakkor nem zuhantak a turizmus-vendéglátás beszűkülése miatt.

A vöröshagyma iránti kereslet a vendéglátás visszaesése miatt elmozdult: kelendőbbek a kisebb méretű hagymafajták
Fotó: MTI/Mészáros János

Szintén a pandémia miatt csökken idén jelentősen a vöröshagyma termőterülete Olaszországban. A dél-európai állam korábban szintén a vendéglátás igényeinek kielégítésére rendezkedett be. Itt a mérsékelt kereslet miatt az árak már visszaestek.

A nagy méretű fajták iránti kereslet visszaesése mellett óriási versenyhátrányban vannak a dél-európai termesztők Hollandiával szemben is, ahol a kisebb méretűekből hatalmas mennyiséget takarítottak be a gazdák.

A kisebb, közepes méretű hagyma iránti változatlanul magas nemzetközi keresletet nagyrészt Hollandia elégíti ki: a holland gazdák Afrikában és a Távol-Keleten is jelentős piacokra tettek szert.

A holland termesztőknek komoly kihívást jelent, hogy a hagymafajták csaknem harminc százalékát nem lehet hosszú ideig tárolni. Szintén a romlandóság miatt problémás e fajták távoli exportja. A keresletet ugyanakkor a kínai terméskiesés is élénkítette.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.