időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Megtört a vörös rózsa Valentin-napi uralma, kelendő a hazai virág

Nagy Kristóf
2021.02.11. 19:55
Megtört a vörös rózsa Valentin-napi uralma, kelendő a hazai virág

Felkészültek a virágüzletek az akár kétszeresére növekvő Valentin-napi forgalomra. A kereskedők azt hangsúlyozzák,

érdemes a hazai termesztésű virágokat és az ezekből készített csokrokat választani, mivel ebben az időszakban jelentősen megugrik vörös rózsa iránti kereslet, mely javarészt importból fedezett, ezért is drágább.

Míg korábban szinte kizárólag a vörös rózsát keresték a magyar vevők, addig

az utóbbi években egyre inkább divatba jöttek a tavaszi hagymás virágok, például a nárcisz és a jácint.

Utóbbiak előnye, hogy nagyrészt hazai termesztésűek, így frissen, életerősen kerülnek a virágüzletekbe és jóval olcsóbbak is.

A vörös mellett egyre több fogy a piros, a pink és a bordó színű rózsafélékből is – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének friss körképéből.

A vörös rózsa mellett a hazai termesztésű tavaszi virág is egyre népszerűbb Valentin-napi ajándék
Fotó: NAK

Nincs ugyanakkor érdeklődés a kék, a fekete, vagy az extrémebb színű rózsák iránt. A Valentin-nap a szegfű és a cserepes virágok forgalmát sem élénkíti. Sokan különböző kiegészítőket is választanak a virág mellé: a kereskedők szerint a masnik és a szív alakú kiegészítők fogynak a leginkább.

A szakmai szervezetek arra emlékeztettek,

a virágárusoknak is nehéz volt a 2020-as év. A járvány miatt elmaradtak az olyan keresletélénkítő események, mint a ballagások, az esküvők és az egyéb rendezvények.

A csökkenő kereslet pedig hátrányosan érintette az ágazat szereplőit.

A virágpiac szempontjából a Bálint-nap az év első kiemelkedő eseménye. A következő hetek még kiugróbb keresletet hoznak: a márciusi nőnapon és a májusi anyák napján is jelentős a virágárusok forgalomnövekedése.

A kereskedők abban bíznak, hogy idén már a ballagásokat és más rendezvényeket is meg lehet tartani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.