Négymilliárd euró juthat a daganatos betegségek elleni küzdelemre

A tervek szerint négymilliárd euróval finanszírozná az Európai Unió a daganatos betegségek kutatásával, kezelésével és megelőzésével kapcsolatos tevékenységeket az Európai rákellenes terv keretében.

2021. 02. 08. 7:49
POLGÁR Csaba; KÁSLER Miklós
Budapest, 2018. október 12. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (b) és Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) megbízott fõigazgatója a Medicina konferencián a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 12-én. A tanácskozást a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia második napján rendezték. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021. február 3-án mutatta be az Európai Bizottság azt a tervet, amely – az Európai Egészségügyi Unió részeként – jelentős forrásból, négymilliárd euróból javítana a daganatos megbetegedések jelenleg meglehetősen drámai helyzetén. 2020-ban ugyanis az unióban 2,7 millió embert diagnosztizáltak daganatos megbetegedéssel, és további 1,3 millióan veszítették életüket a betegségben. Az Európai rákellenes terv programja kulcsfontosságú a növekvő számú daganatos megbetegedések visszaszorítása érdekében.

A rákellenes terv alapvetően négy fő cselekvési terület: a megelőzés, a korai felismerés, a kezelés, valamint a betegek, a túlélők és gondozóik életminőségének javítása köré szerveződik,

emellett tíz kiemelt kezdeményezést és számos támogató intézkedés is tartalmaz. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez a tagországokban és regionális szinten tapasztalható egyenlőtlenségekkel szembeni fellépésre, és ennek érdekében központi Regisztert hozna létre 2022-re. Ugyancsak kiemelt szerepet kapna a gyermekkori daganatos megbetegedések kezelése, amelynek érdekében fejlesztenék az Európai Onkológiai Információs Rendszert, létrehoznák a fiatal túlélők hálózatát.

A megelőzés terén a terv felhívja a figyelmet az oktatás, a dohányzásmentes Európa, az egészséges táplálkozás és testmozgás támogatása mellett az alkoholfogyasztás, a légszennyezés, a munkahelyi egészség és biztonság, illetve a daganatos megbetegedést okozó fertőzések visszaszorításának fontosságára. A program kiemelt témaköre a terápiához való széles körű hozzáférés biztosítása az unión belül.

E mellett rendkívüli hangsúlyt helyeznek az egészségügyi szakemberek képzésére.

Az uniós terv végrehajtásához szükséges forrást az Európai Bizottság különböző finanszírozási eszközökben, így az Európai Horizont kutatási keretprogramban kétmilliárd euróval, EU4Health egészségügyi programban 1,25 milliárd euróval, a Helyreállítási és ellenálló-képességi eszközökben 672,5 millió euróval, valamint a Digitális Európa programban 250 millió euróval különítette el.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet megbízott főigazgatója
Fotó: Soós Lajos / MTI

A rákellenes terv egyik sarkalatos pontja a terápiás eljárásokhoz történő egyenlő lakossági hozzáférés. A bizottság ennek érdekében 2025-ig létre kívánja hozni a nemzeti onkológiai központok hálózatát, hogy annak szolgáltatásaihoz 2030-ra a betegek kilencven százaléka hozzáférhessen.

Magyarországon az onkológiai hálózat kialakítása 2014-ben kezdődött meg az Országos Onkológiai Intézet koordinációjával, Kásler Miklós főigazgatósága alatt.

A fejlesztés Polgár Csaba főigazgatósága mellett jelenleg is zajlik. A magyar hálózat kiemelt példaként szerepel majd a programban.

A kutatás és innováció területét célozza, és átfogó, több tudományterületi megközelítést alkalmaz az európai Horizont 2020 programban elindított Onkológiai Misszió, amely a daganatos megbetegedések összetettségének jobb megértését hivatott vizsgálni. A megközelítés a személyre szabott, precíziós orvostudományt helyezi a középpontba, valamint a teljes onkológiai kutatási, ellátási és prevenciós területet lefedi.

Az Onkológiai Misszió ajánlásának kidolgozásában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mellett az Országos Onkológiai Intézet munkatársa is közreműködött.

Prof. Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója

Az Európai Onkológiai Misszióról korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.