A vállalkozók szerint is jó ötlet a kisgyermekes szövetkezet

Üdvözlik a vállalkozói képviseletek az atipikus foglalkoztatási formák bővülését, így a kismama-szövetkezet létrehozását. A kisgyermekeket otthon nevelők szövetkezete a a kismamák foglalkoztatását és közösséghez tartozását hivatott elősegíteni.

Nagy Kristóf
2021. 05. 23. 7:30
null
Sok kisgyermekes vállalna munkát, de a részmunkaidős lehetőségekkel kevesen tudnak élni. Megoldás lehet a szövetkezeti modell Fotó: Makovics Kornél Forrás: Tolnai Népújság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A vállalkozók támogatják a szövetkezet alapításának a lehetőségét azoknak a szülőknek, akik otthon nevelik kisgyermeküket – közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) azt követően, hogy a napokban Kósa Lajos és Dunai Mónika fideszes képviselők benyújtották a kisgyermekekkel otthon lévők szövetkezetének a létrehozását lehetővé tévő törvényjavaslatot.

A VOSZ kiemelte:

ezzel az új, rugalmas foglalkoztatási formával tovább bővülhetnek a munkavégzési lehetőségeik a kisgyermekeseknek, emellett hozzájárulhat a családi élet és a munkavégzés összeegyeztethetőségéhez is.

A munkáltatói érdekképviselet rámutatott, hogy ma a becslések szerint mintegy háromszázezer, gyermekével otthon lévő szülő van Magyarországon.

Jelentős részük a gyereknevelés mellett – részmunkaidőben – szívesen vállalna munkát, de a jelen szabályozási környezetben csak igen kötött keretek között van erre lehetőségük.

A sikeres diákszövetkezeti és nyugdíjas-szövetkezeti szabályozáshoz hasonló megoldás lehetőséget ad arra, hogy a kisgyereküket nevelő szülők közösen vállalkozzanak, munkát végezzenek, mindezt egyszerűen teljesíthető feltételekkel.

Sok kisgyermekes vállalna munkát, de a részmunkaidős lehetőségekkel kevesen tudnak élni. Jó megoldás lehet a szövetkezet
Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél

„A benyújtott törvénytervezet adó- és járulékkedvezményeket is nyújtana az induláshoz és működéshez: a szövetkezet bejegyzése illetékmentes, nincs szocho-fizetési kötelezettség, és társadalombiztosítási járulékot sem kell fizetni” – emelte ki közleményében a VOSZ.

A szövetkezeti tagok csak személyi jövedelemadót fizetnek,

de adómentes élelmiszer- vagy étkezési utalvány juttatására is lenne lehetőség. A vállalkozói képviselet hozzátette: a szabadon, egyéni igények alapján vállalható munkavégzéssel a szövetkezet tagjainak és családjaiknak növekszik az életszínvonala, emellett a szociális és a kulturális szolgáltatásokhoz is könnyebben hozzáférhetnek.

Az elmúlt években többször is felvetődött a kormány részéről egy kismamákat segítő szövetkezeti forma ötlete. A törvényjavaslat szövege szerint

a kismama-szövetkezet olyan speciális szövetkezet, amelynek a célja a gyermekneveléssel összefüggő ellátásban, támogatásban részesülők vagyoni, szociális, kulturális helyzetének az előmozdítása. Lehetőséget nyújt, hogy a tagok rugalmas keretek között bekapcsolódhassanak a foglalkoztatásba, és közösséghez tartozhassanak.

A szövetkezeti szabályozás szerint az így munkát vállaló kismamáknak a bérezése nem lehet alacsonyabb a mindenkori minimálbér vagy garantált bérminimum összegénél. A szövetkezeten keresztül munkát vállalóknak jár – a főállású munkavállalókhoz hasonlóan – időarányosan pihenőidő és szabadság is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.