Szárnyaló részvénykibocsátások a járvány idején

A kötvénypiacon is kiemelkedően aktív volt a vállalati szektor, különösen a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja révén

Horváth Éva
2021. 05. 01. 7:26
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére tavaly megközelítőleg 20 százalékkal nőtt világszerte a tőzsdei bevezetések száma. Az egy évvel korábbi eredményekhez képest a tőzsdei bevezetések száma 19 százalékkal 1363-ra emelkedett, értéke pedig 29 százalékkal 268 milliárd dollárra gyarapodott. Európában 23 százalékkal 185-re nőtt az tranzakciók száma, míg az értéke kilencszázalékos bővüléssel elérte a 27 milliárd dollárt.

Az ügyletek leginkább a technológiai, az ipari és az egészségügyi szektorban valósultak meg, amelyek világszinten az összes részvénykibocsátás csaknem hatvan százalékát tették ki

– áll az EY elemzésében, amely cég 2020 folyamán globálisan 203 tőzsdei bevezetésben működött közre, és a húsz legnagyobb részvénykibocsátás közül 18-nál szakmai tanácsadóként járt el. A társaság különösen aktív volt a kiskereskedelemi, a vendéglátó- és az ingatlanszektorban, valamint az építőipar és az élettudományok területén. Továbbá az EY a magán- és kockázati tőkealapok által megvalósított tőzsdei kibocsátásokhoz kapcsolódó cégátvilágításában is élen járt.

Magyarországon tavaly ugyan nem volt nyilvános részvénytranzakció, egy különleges bevezetésre azonban sor került. Felkerültek a parkettre az első zöldmezős szabályozott ingatlanbefektetési társaság részvényei,

amelynek során az EY adó, pénzügyi és jogi csapata is közreműködött. A kötvénypiacon ugyanakkor kiemelkedően aktív volt a vállalati szektor. Az év végéig 44 hazai cég bocsátott ki kötvényt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) és az azon kívüli vállalati kötvények piaca is élénkebb volt a korábbi évekhez viszonyítva. Az EY az NKP kötvénykibocsátáshoz kapcsolódó sikeres hitelminősítések közel harmadában működött közre mint ratingtanácsadó és számos esetben teljes körű támogatást nyújtott a cégeknek a pénzügyi tanácsadást kiegészítő jogi szolgáltatásokkal.

Az NKP részeként csak 2020 október végéig 35 vállalat negyven kötvénysorozatát bocsátották ki, összesen 682 milliárd forintnyi forrás bevonása mellett – foglalta össze az adatokat Dávid Richárd és Monoki Péter a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent írásában. A vállalatok tevékenységét vizsgálva az látható, hogy a bevont források több mint negyede feldolgozóipari vállalathoz került, de jelentős volt ezek mellett az ingatlanügyletekkel és a vagyonkezelési tevékenységgel foglalkozó, valamint az építőipari vállalatok aránya is.

Magyarországon tavaly az NKP részeként bevont források több mint negyede feldolgozóipari vállalathoz került
Fotó: Bach Máté

A kötvénykibocsátás és az NKP-programban való részvétel leginkább az érett szakaszban lévő nagyvállalatoknak jelentett lehetőséget. A 2020 október végéig tető alá hozott kibocsátások során a bevont források legnagyobb hányada a százmilliárd forintot meghaladó mérlegfőösszegű vállalatokhoz kapcsolódik, de jelentős arányt képviselnek a harmincmilliárdnál kisebb mérlegfőösszegű kibocsátók is.

Az adatok mögé nézve kiderült továbbá az is, hogy az NKP-ban részt vevő vállalatoknak csupán a negyede volt hazai, tőkepiaci tapasztalatokkal rendelkező, tőzsdén jegyzett cég. Ráadásul 63 százalékuk olyan hazai tulajdonú vállalat, amelynek nem volt korábban tőkepiaci tapasztalata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.