Leáldozott a palackozott víznek

Magyarország kivételesen jó helyzetben van az ivóvíz-ellátottságot tekintve, hiszen minden háztartásban jó minőségű víz folyik a csapból. Emiatt felesleges is a rendkívül környezetterhelő vízpalackozás, viszont érdemes prémium minőségűvé alakítani azt, amivel rendelkezünk.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 18:50
Floewater
2021.06.29. Floe Water sajtótájékoztató Budapesten. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csomagolásmentes, prémium minőségű csapvízé a jövő, ez szolgálja leginkább egyszerre a környezettudatosságot és az egészségmegőrzést a frissítő italok szegmensében – derült ki a Hell Energy tájékoztatóján, amelyen Magyarország vezető üdítőital-gyártója új márkáját jelentette be. A Floewater innovatív vízszűrő és -kezelő technológiával friss, jóízű, hűtött vizet nyújt, igény szerint szén-dioxiddal dúsítva. A készülék egy sörcsaphoz hasonlít, a pult alatt pedig a szűrőberendezés csatlakozik az ivóvízhálózatra.

Márpedig a csapvíz kiváló alapja a terméknek, hiszen Magyarországon jó minőséghez juthatunk a csapokból az otthonunkban.

Hazánkban minden településen van vezetékes ivóvíz, de a 65 ezer kilométeres hálózat bekötővezetékeinek egy része felújításra, cserére szorul, egyes szakaszai ólomból vagy éppen azbeszttartalmú anyagból készültek, ezért az esetleg a vízbe kerülő szennyeződéseket nem árt kiszűrni.

Ugyanakkor a magyar vezetékes ivóvizek egyharmada ásványvíz minőségű: például Debrecenben, Sopronban vagy Győrben olyan víz folyik a csapból, amiben az értékes ásványi anyagok mennyisége meghaladja a literenkénti ötszáz milligrammot.

Érték az a kivételes helyzete is Magyarországnak, hogy egyedülálló nagyságú természetes ivóvízkészlettel rendelkezik, hiszen a Föld vizeinek mindössze három százaléka édesvíz.

Egészséges, fenntartható és magyar
Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon

Mindezek ellenére hazánkban nagyon sok, többnyire PET-palackba csomagolt víz fogy: a magyarok évente fejenként átlagosan 130 liter palackozott vizet isznak, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladékot eredményez. De ha a vendéglátó szektort nézzük, az éttermekben, szállodákban jellemzően megtalálható üveges kiszerelésű vizek nehezek, kevésbé jól rakodhatók, így szállítmányozásuk nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, nem beszélve arról, hogy előállításuk és újrahasznosításuk is rendkívül energiaigényes. Becslések szerint csak

Magyarországon naponta tíz kilométer hosszúságú kamionsor szállítja a palackozott vizeket,

ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet.

– A környezettudatosság és egészségmegőrzés érdekében meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről, a csapvízről gondolkozunk.

Magyarországon teljesen felesleges palackokkal és szállítással terhelni a környezetünket

– mondta el Szabó Diána, a Hell Energy senior brand menedzsere a sajtóeseményen, hozzátéve, hogy a cég idén februárban megszüntette üdítőitalainál a PET-kiszerelést. Így a teljes termelésükben öt százalék alá került a PET-palackok aránya. – A Floewater úgy nyújt prémium minőséget, hogy közben nem termel hulladékot, nem igényel készletgazdálkodást, nem foglal helyet a raktárban és nem kell törődni a csomagolás visszajuttatásával a beszállítóhoz – magyarázta Szabó Diána, aki lapunk kérdésére elárulta, hogy a cég egyelőre a nagy teljesítményű berendezést kínálja, amely jellemzően éttermek, szállodák, munkahelyek és fitnesztermek kiszolgálására alkalmas. Ugyanakkor már tervezik a lakossági szegmens meghódítását is egy jóval kisebb készülék kifejlesztésével.

A kisebb berendezés is képes lesz állandó minőségű, a 0,2 mikronnál nagyobb fizikai és kémiai szennyeződésektől mentes víz előállítására az ország bármely pontján úgy, hogy megőrzi a vízben található értékes oldott ásványianyag-tartalmat, valamint az előkezelés során

beállítja a víz pH-értékét – az emberi szervezet számára optimális 5,6–7 közötti szintre –, és magnéziummal is dúsítja. Az ezüstionos szűrés pedig fertőtlenítő hatású.

– Ha a vendéglátóhelyek, hotelek, irodák közül egyre több a csomagolásmentes víz mellett teszi le a voksát, fenntarthatóbb, élhetőbb világot teremthetünk, mely gyermekeink és a következő generációk számára elengedhetetlen – mondta Mihály Eszter, a Hell cégcsoport fenntarthatósági menedzsere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.