Kartellgyanú merült fel az sms-piacon

A szolgáltatók egységes árazási gyakorlata miatt lehetnek megközelítőleg azonosak és nemzetközi összehasonlításban is magas díjak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelzése alapján hazánkban a szolgáltatók feltehetően egységes árazási gyakorlatot folytatnak az sms-ek egymás közti továbbításáért és a tömeges sms-ekért (például banki tranzakciókról értesítő üzenetekért), ugyanis díjaik megközelítőleg azonosak és nemzetközi összehasonlításban is magasak.

Ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ágazati vizsgálatot indít, melynek eredményei alapján eldönti, hogy a területen szükség van-e szabályozói vagy egyéb beavatkozásra.

A hatóság arról tájékoztatott, hogy a szolgáltatók közötti sms-ek továbbítására az úgynevezett sms-végződtetési díj ellenében kerül sor. Vagyis a fogadó szolgáltató díjazást kér a másik hálózatból érkező üzenet fogadásáért, amit végső soron az előfizető fizet meg. A GVH jelzésében foglalt ármozgások és egyéb körülmények arra utalhatnak, hogy az sms-végződtetés piacán vagy annak egyes részpiacain a verseny korlátozódhat vagy torzulhat. Ezért a piaci folyamatok megismerése és értékelése érdekében az NMHH elnöke hatósági ellenőrzési eljárást indított

 • a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-vel,
 • a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-vel,
 • a Telenor Magyarország Zrt.-vel,
 • a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel,
 • a TARR Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel
 • és a Netfone Telecom Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel szemben.
 • Ha a hatóság a hírközlési ágazati vizsgálat eredményeképpen arra a következtetésre jut, hogy a magyarországi sms-végződtetés piacán vagy annak egyes részpiacain beavatkozás szükséges, akkor a hatóság megteszi a szükséges lépéseket a piaci probléma megszüntetése érdekében.

  A téma legfrissebb hírei

  Tovább az összes cikkhez chevron-right

  Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

  Címoldalról ajánljuk

  Tovább az összes cikkhez chevron-right

  Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.