időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Már tart a lakásvadászat: tanácsok bérlőknek és tulajdonosoknak

Magyar Nemzet
2021.07.26. 11:50
Már tart a lakásvadászat: tanácsok bérlőknek és tulajdonosoknak

A kiadó lakások piacán is változásokat hozott a járvány: egyre több albérletet kínálnak a legalacsonyabb árkategóriában.

Lényeges változás, hogy a külföldi turisták hiánya miatt egyre többen adnák ki hosszú távra ingatlanjukat

– hívta fel a figyelmet az Ingatlan.com.

Érdemes tisztáznia a bérlőnek és a bérbeadónak, hogy mi lesz, ha újabb járványhullámok érkeznek
Fotó: Bach Máté

A portál adatai szerint járvány előtti években jelentős kínálatbővülés ment végbe az albérletpiacon: míg 2015 nyári hónapjaiban hetente átlagosan 14-15 ezer kiadó ingatlanból lehetett válogatni, addig 2020-ban már több mint 25 ezer ingatlant kínáltak bérbeadásra a tulajdonosok. A pandémia előtti időszakban a gyorsan növekvő keresletre reagálva egyre több tulajdonos döntött a rövid távú lakáskiadás mellett.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az utóbbi évek lakáspiaci tendenciáit felborította a pandémia.

A járványhatás más változást is hozott az albérletpiacon, ezért érdemes pár új szempontot is figyelembe venniük az albérlőknek és a lakásukat kiadó tulajdonosoknak, azon túl persze, hogy bérleti szerződést kötnek.

4+1 jó tanács bérlőknek és bérbeadóknak

  • Keresni, ahol a bérbeadók hirdetnek, és hirdetni, ahol a bérlők keresnek. A jelenlegi bőséges albérletkínálat miatt óriási különbségek adódnak ugyanolyan adottságú ingatlanok havi bérleti díjaiban. Annak érdekében, hogy a bérelhető lakást keresők széles palettáról tudjanak válogatni és össze tudják hasonlítani bérleti díjakat, a nagy ingatlanhirdetési portálokon érdemes szétnézniük.
  • Forgatókönyv, ha újabb járványhullámok jönnének. A múlt évben a járványkorlátozások elrendelése után a munkájukat elvesztő bérlőknek vagy a digitális oktatás miatt a szülőkhöz hazaköltöző diákoknak sok főbérlő kedvezményt adott, például csökkentette a bérleti díjat vagy átvállalta a rezsiköltségeket. Ezért a mostani szezonban érdemes az érintetteknek előre egyeztetniük arról, hogy egy esetleges újabb járványhullám esetén milyen paraméterekkel tartható fenn a bérleti viszony.
  • Lakásbiztosítást a bérlő ingóságaira is! Ezt érdemes mielőbb tisztázni. Akadnak ma már olyan biztosítási konstrukciók, amelyek asszisztenciaszolgáltatást vagy lakásszerviz-szolgáltatást biztosítanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos összeghatárig a biztosítás terhére szakemberek oldják meg a lakásban felmerülő problémákat. Így egy csöpögő csap vagy csőtörés esetén a tulajdonosnak sokkal kevesebb teendője lesz a kárelhárítással.
  • Mit tartalmazzon a közös költség? A bérleti szerződés megkötése során érdemes tisztázni, hogy milyen díjakat hárít át a tulajdonos a bérlőre. A rezsit (víz-, gáz-, villanyszámlák) és a közös költséget hagyományosan a bérlők fizetik, de ha az utóbbi egy része a társasház felújítási alapjába kerül, akkor azt a részt a tulajdonosnak illik megfizetnie, hiszen ez az ingatlan hosszú távú minőségének megőrzését szolgálja, nem pedig az időszakos használattal kapcsolatban felmerült költségeket fedezi.

  • El kell kerülni a visszaéléseket: ennek érdekében fontos, hogy a bérlők és a bérbeadók meggyőződjenek, a másik fél valóban az, akinek kiadja magát. A bérlők az ügyfélkapun keresztül évente kétszer ingyenesen le tudják kérni a teljes tulajdoni lapot, amiből kiderül a tulajdonos személye is. Fontos, hogy a bérleti díjat és a kauciót ne adják oda magukat ingatlanközvetítőnek mondó embereknek, hiszen ők hivatalosan nem kezelhetik a tulajdonos pénzét.