Magyarország egy valódi paradicsom

Magyarország szabad lett az átoltottságnak köszönhetően, amelyet immár az ide látogató külföldiek is megsüvegelnek. Van más különbség is, amelyből kiderül: a magyar kormány családtámogatási rendszerét külföldön is irigylik.

2021. 08. 03. 5:50
null
A nyaraláshoz szükséges pénzt a válság során sem vette el a kormány a családoktól Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott voltam, néztem, láttam. A magyar határon elkérik az igazolványokat, beleértve a vírus elleni védettségről szóló kártyát. A horvát kolléga pedig legyint: lehet menni pénzt költeni.

A magyar kormány nem várt az Euró­pai Unió lassan őrlő malmaira, elérhetővé tette az orosz és a kínai vakcinát is. Élmezőnybe ért a magyar átoltottság a nyárra, majd ennek eredményeként megszülettek a kétoldali megállapodások. Tengerre magyar, a koronavírus támadása visszaverve; újra megnyíltak a kapuk az élet előtt.

Az elmúlt hónapokban szinte zárt ajtók mögött kellett élni. Az átoltottság leoldotta a bilincseket, Magyarországon ismét bele lehet szippantani a szabadság levegőjébe. Ez lépés­előny, máshol erről szó sincs.

A nyaraláshoz szükséges pénzt a válság során sem vette el a kormány a családoktól
Fotó: Bach Máté

A Balaton megtelt, a forró napokban nagyon sok honfitársunk a magyar tenger vizében hűti le magát. Külföldi turisták is jönnek, akik nem győznek azon csodálkozni, hogy itt maszk nélkül tudják betenni a bevásárlókosarukba a tejet, a kenyeret, a sört és minden mást, amit levesznek a polcokról. Magyarország sziget lett az Európai Unióban, amelyért az Orbán-kormány megharcolt, és ezt a sikert más állam polgárai is élvezhetik.

Horvátország, Rab-sziget. Huszonkét kilométer hosszú, tizenegy kilométer széles. Minden szegletében magyar szót hallani. Nem csak itt, máshol is. Megteltek az apartmanok, a szállodák. Ebben az évben júniusig 266 ezer honfitársunk utazott el a szomszédos országba. Tavaly ebben az idősávban ennek a számnak a felét mutatta a statisztika. Akkor még nem voltak vakcinák, a félelem tartotta a négy fal között a családokat. Az átoltottság kevés ahhoz, hogy az emberek szabadságra menjenek. Ahhoz pénzre is szükség van – Horvátországban és a Balatonon is. Tavaly mintegy háromezermilliárd forintot takarítottak meg a háztartások, nem volt hol elkölteni a pénzt.

Válság volt, ilyenkor szoktak a balliberális kormányok a megszorítás önpusztító fegyveréhez nyúlni. Ez még soha nem hozott sikert. Az Orbán-kormány ebben az időszakban sem változtatott a 2010-ben meghirdetett politikáján. Ennek köszönhető, hogy a ­2022-es költségvetésben mintegy 2800 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására. Az ideiben sem sokkal kevesebb. Ilyen máshol nincs!

Horvátországban olyan szálláshelyen voltam, amely egy magyar hölgy tulajdonában van. Ő mondta (kérdés nélkül), hogy sok hazánkfia panaszkodik, és közülük többen kijelentik: itt szeretnének élni. Nem tudják, nem tudjuk, hogy hol élünk…

Horvátországban és szerte a világban megközelítőleg sem olyan az állami támogatási rendszer, mint nálunk. A horvátoknál az osztálykirándulásokat például nem az iskolák, hanem az utazási irodák szervezik.

Minden pénzbe, rengeteg pénzbe kerül. Nincs ingyen a tankönyv, az iskolai étkezés, nem érkeznek vissza nem térítendő tízmilliók az otthonteremtéshez, ahogy a családi autó megvásárlásához sem ad egy fillért sem az állam.

Csak a napsütést és a hűs tengert látjuk, de a „színfalak” mögött egy teljesen más élet húzódik meg, mint ami Magyarországon van.

Az idén eddig 103 milliárd forintot költöttek a magyarok a vendéglátóhelyeken. Ez óriási összeg, főleg annak a tekintetében, hogy beköszöntött a gazdasági válság. Az Orbán-kormány ezt a helyzetet úgy kezelte, hogy senki zsebét nem ürítette ki, sőt adott, de még ígért is: ha az idén meghaladja a gazdasági növekedés az 5,5 százalékot, akkor a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2021-es személyi jövedelemadó-befizetésüket. Ez példátlan, ilyen nincs sehol.

A horvát és a görög tenger vagy a Balaton semmi máshoz nem hasonlítható selymes vize között az a hasonlóság, hogy a magyar állampolgárok bármelyiket szabadon választhatják a koronavírus-járvány időszakában.

Mindenki, aki kérte, megkaphatta a védőoltást, és senkit nem fosztott ki az állam a válságkezelés oltárán. Valódi tengerünk ugyan nincs, de az ország így is egy paradicsom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.