időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo
Ausztriában továbbra is gondot jelent a munkaerőhiány a turizmus-vendéglátás területén

Nem számítanak őszi bezárásokra

Thurzó Katalin
2021.08.04. 06:30
Nem számítanak őszi bezárásokra

– Már nagyobb fokozatra kapcsolt Ausztria gazdasága, ahol a munkáltatók az egyes szektorok újraindulása után már közelítenek a válság előtti foglalkoztatási szinthez, egyetlen kivétellel: hatalmas anomália a turizmusban és a vendéglátásban tapasztalt

munkaerőhiány az idei főszezonban, amely nem is a tavalyelőtti, hanem a 2018-as állapotokat idézi.

Ezt azzal magyarázzák, hogy például kevesebb dolgozó vette igénybe korábban a Kurzarbeit modellt, a biztos fizetések reményében inkább más területekre vándoroltak át. Emellett már tavaly is sokan elhagyták a pályát, akiket, illetve a szezonban alkalmazott munkavállalókat az idén újra kellett toborozni. Ezért lassabb a felzárkózás, de úgy számolnak a régióban élen járó osztrák piacon, hogy rövidesen helyreáll ez a terület is a munkaerőpiacon – vázolta lapunknak a szomszédos országban megfigyelt ágazati tapasztalatokat Magyarország egykori turisztikai külképviselet-vezetője.

Míg a többi területen visszaerősödött a munkaerőpiac, a vendéglátásban tovább tart az üres álláshelyek feltöltése Fotó: AFP Austria

Kovács Balázs elmondta: július végére már kiemelkedően teljesített a járvány miatti bezárkózás, illetve a határzárak idején jelentős törést elszenvedő ausztriai turizmus, különösen a beutazásokat tekintve.

– A turizmusexport az előző hónapban már az előzőeknél kisebb arányban, 15 százalékkal múlta alul a Covid okozta válság előtt jellemző mértéket, ami főleg a németországi beutazás erősödésének köszönhető – jelezte, ahogy azt is, hogy a kamarák kedvezőnek tartják a nyári foglaltságot a szállás- és vendéglátóhelyeken.

Arra törekednek, hogy ez a tendencia az ősszel, illetve télen is megmaradjon.

Ehhez szerinte fontos az osztrákoknál 3G-szabálynak nevezett eljárás betartása és betartatása.

– Az Ausztriában jelenleg érvényben lévő 3G-szabály szerint csak zöldigazolvánnyal látogathatók a szálláshelyek, a vendéglátóipari egységek és a kulturális programok. Az oltási, gyógyultsági vagy tesztelési igazolás valamelyikét tartalmazó

zöldigazolvány lett a belépő a biztonságos utazások világába

– mutatott rá a friss tendenciákra a Bécsben élő ágazati szakértő, aki az elsőként Magyarországon alapított és határokon átívelő ernyőszervezet, a Digitális Turisztikai Szövetség elnökségi tagja is.

Ausztria gazdasága a nyárra már erősödni kezdett, megélénkült a beutazó turizmus Fotó: AFP Austria

Szavai szerint sok víznek kell még lefolynia a Dunán, hogy magunk mögött hagyjuk a turizmussal járó óvatosságot, valamint a „húzd meg, ereszd meg” szabályokat.

Kovács Balázs vázolta: a fő nyaralási szezonban nemcsak Ausztriában, hanem általánosan Európában

az egyes országok belföldi piacának, illetve a szomszédos vagy közeli úti célok felé irányuló kiutazásoknak kedvez ez a helyzet

– így van ez hazánkban is.

Idén a szakértő szerint már bízhatunk abban, hogy

az újrakezdés után nem kell ismét visszafordulni a korlátozott élet felé,

hanem felívelő pályára állhatunk gazdasági, társadalmi, környezeti és lelki vonatkozásban is.

– Tavaly augusztus végén már egyre több kedvezőtlen járványügyi híradás érkezett a világból, a kontinensről, amikor a korábbi védekezés során ideiglenesen megnyert szabadság hamar elillant, jöttek a bezárások, az otthon töltött idő. Idén viszont a tapasztalatoknak és

az oltásoknak köszönhetően várhatóan nem kell újra visszafordulni az „újturizmus” irányába vezető úton

– mondta, megjegyezve, hogy Európában csaknem 16 hónapja tart a koronavírus miatti „akadályverseny”, de továbbra is érvényes a bevált recept: az oltás, a tesztelés, illetve az okos és ügyes higiéniai akciótervek alkalmazása a szolgáltatóknál.

– Változatlanul fontos feladat a megalapozott és távlatos stratégiák kimunkálása a jövőbeni utazásokért.

Ez szükséges az újrakezdéshez is, egy fenntarthatóbb és okosabb turisztikai ökoszisztéma kiépítéséhez

– mutatott rá Kovács Balázs.

Várhatóan nem kell újra visszafordulni ősszel az „újturizmus” irányába Fotó: Havran Zoltán

Új szálloda épül

Belép a Futureal, a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője a szállodapiacra, amely a régió első, modern utazókat kiszolgáló Tribe luxushoteljét valósítja meg a világszerte vezető szállodacsoport, az Accor közreműködésével – közölte a Futureal. A 250 szobás hotel Budapesten várhatóan 2023 végén nyitja meg kapuit.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.